Pyt
Publikuj
nie:
Szpital dysponuje własną kuchnią, na potrzeby której realizuje zamówienia na dostawy produktów spożywczych, tj. nabiał, pieczywo, mięso i produkty mięsne oraz pozostałe (np. warzywa, owoce, makarony, mrożonki, jaja i inne artykuły spożywcze). Łączna wartość całego zaopatrzenia kuchni w ciągu roku wynosi ok. 500.000 zł brutto, natomiast wartość poszczególnych rodzajów asortymentu do tej pory nie przekroczyła 130.000 zł. Czy obecnie należy przeprowadzić postępowanie o udzielenie zamówienia na całość asortymentu kuchni z podziałem na zadania? Czy też możliwe jest sukcesywne udzielanie zamówień w trybie podstawowym na poszczególny asortyment zgodnie z terminami obowiązujących umów? Czy wolno przeprowadzić zapytania ofertowe zgodnie z wewnętrznym regulaminem udzielania zamówień dotyczącym wyłączenia stosowania ustawy Pzp ze względu na zróżnicowany asortyment przedmiotu zamówienia?
Ogłoszenia z kategorii Przetargi
-
Kujawska Spółdzielnia Mieszkaniowa w Inowrocławiu ogłasza przetarg nieograniczony w przedmiocie zamówienia pn.: Wykonanie przeglądów budowlanych w budynkach mieszkalnych, garażach oraz lokalach użytkowych zlokalizowanych w Inowrocławiu i Rejonie w...
Ogłoszenie premium 2 dni do końca31.12.2024
INOWROCŁAW, Kujawsko - PomorskiePrzetargi, Przetargi na dostawę -
Suwalska Spółdzielnia Mieszkaniowa w Suwałkach ogłasza przetarg nieograniczony na dostawę i montaż wyposażenia placów zabaw oraz siłowni zewnętrznych
Ogłoszenie premium 18 dni do końca16.01.2025
SUWAŁKI, PodlaskiePrzetargi, Przetargi na dostawę
Odpowiedź:
W świetle art. 30 ust. 2 ustawy Pzp dostawy różnego asortymentu produktów spożywczych należy oszacować łącznie.
Przepis art. 30 ust. 2 ustawy Pzp wskazuje, że w przypadku, gdy zamawiający planuje nabycie podobnych dostaw, wartością zamówienia jest łączna wartość podobnych dostaw, nawet jeżeli zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania, lub dopuszcza możliwość składania ofert częściowych.
Z uzasadnienia do ustawy wynika, że „(...) art. 30 ust. 2 projektu ustawy wzorowany bezpośrednio na art. 5 ust. 9 dyrektywy klasycznej wprowadza przy tym dodatkową regułę szacowania odnoszącą się wyłącznie do dostaw. Reguła nakazuje, aby łącznym szacowaniem wartości dostaw obejmować nie tylko takie same dostawy, ale także dostawy podobne, które należy rozumieć jako dostawy o identycznym lub podobnym przeznaczeniu (motyw 19 dyrektywy klasycznej). Jeżeli zatem dostawy nie są takie same lub podobne, lub nie było możliwości ich zaplanowania – co do zasady, nie będzie konieczności łącznego szacowania ich wartości".
Krzysztof Hodt
Więcej na www.portalzp.pl
-
Unieważnienie procedury z uwagi na zbyt wysokie ceny ofert - kiedy wolno ogłosić kolejne postępowanie?
unieważnienie przetarguW postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego zamawiający powinien poczekać z ogłoszeniem nowego postępowania do upływu terminu na wniesienie ewentualnego odwołania. -
Jak szacować wartości zamówień na dostawę produktów spożywczych?
produkty spożywczeW przypadku zamówień obejmujących swym zakresem dostawy artykułów spożywczych istotnym kryterium decydującym o tym, czy mamy do czynienia z jednym zamówieniem, czy z kilkoma odrębnymi, będzie dostępność produktów u jednego dostawcy. -
Czy zamawiający musi połączyć zamówienia finansowane z budżetu obywatelskiego, ze środków własnych i unijnych?
budżet obywatelskiZgodnie z art. 30 ust. 1 i 2 nowej ustawy Pzp jeżeli zamawiający planuje udzielić zamówienia na roboty budowlane lub usługi w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania, lub dopuszcza możliwość składania ofert częściowych, wartością zamówienia jest łączna wartość poszczególnych części zamówienia.