Pytanie
Prowadzę przetarg nieograniczony na usługi szkoleniowe wraz z zapewnieniem usługi cateringowej na zajęciach dla osób bezrobotnych. Złożono 10 ofert. W jednej ofercie wykonawca podał stawkę VAT 22%, a w pozostałych wykonawcy wskazali zwolnienie z tego podatku. W naszym przypadku usługa cateringowa świadczona ma być jako część innej usługi, tj. usługi szkoleniowej, jako usługi zasadniczej. Czy w związku z tym ofertę należy odrzucić?
Odpowiedź
W przedmiotowej sprawie nie ulega wątpliwości, że wykonawca zastosował niewłaściwą stawkę VAT. Skoro w opisie przedmiotu niniejszego zamówienia zawartym w siwz określiłeś, że usługa cateringowa będzie świadczona przez wykonawcę w ramach usługi szkoleniowej i stanowić będzie jej integralną część, należy uznać, że zachodzą przesłanki do zwolnienia z VAT na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od towarów i usług. Ze zwolnienia na podstawie tego przepisu korzystają usługi określone w załączniku nr 4 do ustawy, w tym usługi w zakresie edukacji.
Ogłoszenia z kategorii Przetargi
-
Spółdzielnia Mieszkaniowa "Cichy Kącik" ogłasza przetarg nieograniczony na sprzątania wewnątrz budynków
Ogłoszenie premium 23 dni do końca16.12.2024
WROCŁAW, DolnośląskiePrzetargi, Przetargi na dostawę -
Zarząd WSM "Ochota" zawiadamia, że odbędzie się przetarg na remont klatki schodowej
Ogłoszenie premium 9 dni do końca02.12.2024
WARSZAWA, MazowieckiePrzetargi, Przetargi na dostawę
Nawet w sytuacji odwrotnej, tj. gdyby usługa cateringowa była świadczona przez wykonawcę jako odrębna usługa obok usługi szkoleniowej i nie stanowiłaby jej integralnej części, zastosowanie 22% stawki VAT jest nieprawidłowe. Co do zasady bowiem usługi gastronomiczne opodatkowane są 7% stawką tego podatku. Zgodnie z § 6 ust. 1 rozporządzenia z 28 listopada 2008 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2008 r. nr 212, poz. 1336), stawkę podatku wymienioną w art. 41 ust. 1 ustawy obniża się do wysokości 7% dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia. W poz. 20 ww. załącznika wymieniono usługi gastronomiczne, z wyłączeniem:
- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
- sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie nieprzetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.
Jak wynika z przytoczonych przepisów, sprzedaż usług gastronomicznych, przy uwzględnieniu ww. wyłączeń, podlega opodatkowaniu 7% stawką VAT.
Odrzucić czy nie odrzucić?
Osobnym zagadnieniem w związku z uchybieniem popełnionym przez wykonawcę jest rozstrzygnięcie, co powinien zrobić w tej sytuacji zamawiający. Odpowiedź na powyższe pytanie nie jest niestety jednoznaczna, gdyż w kwestii tej występują dwa odmienne poglądy. Pierwszy nakazuje odrzucenie oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp, uznając, że błędnie wskazana stawka VAT stanowi błąd w obliczeniu ceny. Porównaj wyrok Sądu Okręgowego w Poznaniu z 8 marca 2007 r., sygn. akt X Ga 41/07, wyrok Sądu Okręgowego w Poznaniu z 30 września 2005 r., sygn. akt II Ca 1063/05 oraz wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 24 marca 2009 r., sygn. akt 282/09.
W orzecznictwie Krajowej Izby Odwoławczej pojawiło się również stanowisko, że kwestia określenia VAT i rozliczeń z tego tytułu jest sprawą pomiędzy wykonawcą oraz organami podatkowymi. W związku z tym zamawiający nie powinien w nią ingerować, tj. przyjąć także oferty z nieprawidłowo określoną stawką podatkową. Sprawdź dla porównania wyroki o odmiennym stanowisku Izby, np. wyrok KIO z 7 lipca 2010 r. - sygn. akt KIO/1280/10, wyrok z 15 stycznia 2009 r. - sygn. akt KIO 1514/08.
W mojej ocenie taka wykładnia znajduje się w opozycji do uregulowania zawartego w art. 7 ust. 1 ustawy Pzp. Nakazuje on zamawiającemu prowadzić postępowanie w sposób zapewniający zachowanie uczciwej konkurencji oraz równe traktowanie wykonawców. Ponadto zamawiający po zrealizowaniu umowy musi rozliczyć się z wykonawcą, co w przypadku błędnej stawki podatkowej jest niezmiernie kłopotliwe.
Co możesz zrobić?
W związku z powyższym proponuję Ci przyjęcie pierwszego rozwiązania i odrzucenie oferty, z powołaniem się na następujące uregulowania prawne:
- jeżeli wskazałeś w siwz, że zamawiana usługa korzysta ze zwolnienia z VAT - odrzucenie oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 i 6 ustawy Pzp; jej treść nie odpowiada bowiem treści siwz i zawiera błędy w obliczeniu ceny;
- jeżeli nie zawarłeś w siwz zapisów dotyczących VAT - odrzucenie oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp z uwagi na fakt, że zawiera błędy w obliczeniu ceny
Podstawa prawna: art. 7 ust. 1, art. 89 ust. 1 pkt 2 i 6 ustawy Prawo zamówień publicznych (tekst jedn.: Dz.U. z 2010 r. nr 113, poz. 759); art. 43 ust. 1 pkt 1 ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2004 r. nr 54, poz. 535 z późn. zm.)
* Autor jest radcą prawnym specjalizującym się w zamówieniach publicznych
-
Czy można podwyższyć wynagrodzenie wykonawcy ze względu na zmianę stawki VAT?
Przetargi krok po krokuDokonując zmiany umowy w sprawie zamówienia publicznego, zamawiający powinien mieć przede wszystkim na względzie przepisy art. 144 ustawy Pzp. -
Czy i kiedy można aneksować umowę w zakresie stawki VAT?
Przetargi krok po krokuCzy umowa poprzetargowa zawarta przed wejściem w życie ustawy o zmianie stawki podatku VAT może być aneksowana co do wysokości należnego podatku? -
W jaki sposób można zakwestionować oświadczenia wykonawcy?
Przetargi krok po krokuW przypadku, gdy zamawiający zasadnie przypuszcza, że oświadczenia złożone przez wykonawcę są nieprawdziwe, powinien przed wyborem najkorzystniejszej oferty wezwać wykonawcę do złożenia wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty. -
Jak przeprowadzić postępowanie o zamówienie publiczne na zajęcia językowe?
Przetargi krok po krokuOpisując przedmiot zamówienia, jesteś zobowiązany stosować nazwy i kody określone we Wspólnym Słowniku Zamówień (CPV). Celem tego jest określenie przedmiotu zamówienia w sposób jednoznaczny, dzięki czemu wykonawcy niezależnie od kraju pochodzenia i używanego języka są w stanie właściwie go zidentyfikować.