BZP: „Świadczenie usług cateringowych dla placówek oświatowych, których organem prowadzącym jest Gmina Liszki w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r.”
28.10.2024
2024/BZP 00567171/01
Gmina Liszki
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
„Świadczenie usług cateringowych dla placówek oświatowych, których organem prowadzącym jest Gmina Liszki w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r.”
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Gmina Liszki
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 351555743
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Mały Rynek 2
1.5.2.) Miejscowość: Liszki
1.5.3.) Kod pocztowy: 32-060
1.5.4.) Województwo: małopolskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL214 - Krakowski
1.5.7.) Numer telefonu: 122806234
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: ug@liszki.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.liszki.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
„Świadczenie usług cateringowych dla placówek oświatowych, których organem prowadzącym jest Gmina Liszki w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r.”
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-bda38a38-2422-4853-b87a-48208b2f0134
2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00567171
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2024-10-28
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00011594/20/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.4 „Świadczenie usług cateringowych dla placówek oświatowych, których organem prowadzącym jest Gmina Liszki w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r.”
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-bda38a38-2422-4853-b87a-48208b2f01343.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego komunikacja między Zamawiającym, a Wykonawcami odbywa się przy użyciu Platformy e-Zamówienia, która jest dostępna pod adresem https://ezamowienia.gov.pl oraz poczty elektronicznej (ug@liszki.pl) z zastrzeżeniem że złożenie oferty następuje wyłącznie przy użyciu Platformy.
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego komunikacja między Zamawiającym, a Wykonawcami odbywa się przy użyciu Platformy e-Zamówienia, która jest dostępna pod adresem https://ezamowienia.gov.pl oraz poczty elektronicznej (ug@liszki.pl) z zastrzeżeniem że złożenie oferty następuje wyłącznie przy użyciu Platformy.
2. Adres strony internetowej, na której jest prowadzone postępowanie i na której będą dostępne wszelkie dokumenty związane z prowadzoną procedurą: https://ezamowienia.gov.pl.
3. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego musi posiadać konto podmiotu „Wykonawca” na Platformie e-Zamówienia. Szczegółowe informacje na temat zakładania kont podmiotów oraz zasady i warunki korzystania z Platformy e-Zamówienia określa Regulamin Platformy e-Zamówienia, dostępny na stronie internetowej https://ezamowienia.gov.pl oraz informacje zamieszczone w zakładce „Centrum Pomocy”.
4. Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem dedykowanych formularzy do: złożenia, zmiany, wycofania oferty oraz do komunikacji wynosi 150 MB.
5. Do przygotowania oferty konieczne jest posiadanie przez osobę upoważnioną do reprezentowania Wykonawcy kwalifikowanego podpisu elektronicznego lub podpisu osobistego lub podpisu zaufanego.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): 1. Jeżeli Zamawiający będzie przetwarzał dane osobowe osób fizycznych w celu realizacji zamówienia, zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, Zamawiający informuje, że:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Gmina Liszki; ul. Mały Rynek 2, 32-060 Liszki;
2) Kontakt do inspektora ochrony danych osobowych Zamawiającego: e-mail: iod@spliszki.pl;
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z niniejszym postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego.
4) Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o przepisy Pzp i aktów wykonawczych;
5) Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia.
6) Obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z Pzp.
7) W odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO.
2. Posiada Pani/Pan:
1) na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących;
2) na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych (skorzystanie z prawa do sprostowania nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z Pzp oraz nie może naruszać integralności protokołu oraz jego załączników);
3) na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO (prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia korzystania ze środków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej, lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego);
4) prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO.
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): 1) w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;
2) prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
3) na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: GZEAS 262-1-1/24
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 11
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Zadanie nr 1: Świadczenie usług cateringowych dla Szkoły Podstawowej im. św. Matki Teresy z Kalkuty w Cholerzynie:
a) Adres placówki/ miejsce dostawy: Cholerzyn 205, 32-060 Liszki,
b) Usługa będzie realizowana dla:
- 60 uczniów oddziału przedszkolnego (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku przedszkolnym 3-6 lat;
- dla 28 uczniów klas I-VIII (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku szkolnym 7-15 lat,
c) Termin wykonania:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem jednomiesięcznej przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 01.07.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
- dla uczniów klas I-VIII: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 28.06.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
d) Wykonawca będzie dostarczał posiłki od poniedziałku do piątku w godzinach:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: śniadanie i II śniadanie – godz. 8:00, obiad i podwieczorek – godz. 11:15,
- dla uczniów klas I-VIII: obiad – godz. 11:15,
e) Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: 230 dni, tj. 13 800 śniadań, 13 800 II śniadań, 13 800 obiadów dwudaniowych oraz 13 800 podwieczorków,
- dla uczniów klas I-VIII: 180 dni, tj. 5 040 obiadów dwudaniowych.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zawarty w rozdz.V specyfikacji warunków zamówienia (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-01 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Tak
4.2.14.) Przedmiot, wielkość lub zakres oraz warunki zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane Zamawiający przewiduje udzielenie Wykonawcy zamówień zgodnie z art. 214 ust. 1 pkt 7 ustawy w wysokości do 20% zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy usług, polegających na powtórzeniu podobnych usług na warunkach określonych w zamówieniu podstawowym.
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1.Zadanie nr 2: Świadczenie usług cateringowych dla Szkoły Podstawowej im. Antoniego Sewiołka w Czułowie:
a) Adres placówki/ miejsce dostawy: Czułów 188, 32-060 Liszki,
b) Usługa będzie realizowana dla:
- 51 uczniów oddziału przedszkolnego (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku przedszkolnym 3-6 lat;
- dla 48 uczniów klas I-VIII (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku szkolnym 7-15 lat,
c) Termin wykonania:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem jednomiesięcznej przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 01.07.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
- dla uczniów klas I-VIII: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 28.06.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
d) Wykonawca będzie dostarczał posiłki od poniedziałku do piątku w godzinach:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: śniadanie i II śniadanie – godz. 8:00, obiad i podwieczorek – godz. 11:00-11.30;
- dla uczniów klas I-VIII: obiad – godz. 12:00;
e) Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: 230 dni, tj. 11 730 śniadań, 11 730 II śniadań, 11 730 obiadów dwudaniowych oraz 11 730 podwieczorków,
- dla uczniów klas I-VIII: 180 dni, tj. 8 640 obiadów dwudaniowych.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zawarty w rozdz.V specyfikacji warunków zamówienia (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-01 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Tak
4.2.14.) Przedmiot, wielkość lub zakres oraz warunki zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane Zamawiający przewiduje udzielenie Wykonawcy zamówień zgodnie z art. 214 ust. 1 pkt 7 ustawy w wysokości do 20% zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy usług, polegających na powtórzeniu podobnych usług na warunkach określonych w zamówieniu podstawowym.
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 3
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1.Zadanie nr 3: Świadczenie usług cateringowych dla Szkoły Podstawowej im. Ojca Świętego Jana Pawła II w Jeziorzanach:
a) Adres placówki/ miejsce dostawy: Jeziorzany 1, 32-060 Liszki,
b) Usługa będzie realizowana dla:
- 30 uczniów oddziału przedszkolnego (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku przedszkolnym 3-6 lat;
- dla 15 uczniów klas I-VIII (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku szkolnym 7-15 lat,
c) Termin wykonania:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem jednomiesięcznej przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 01.07.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
- dla uczniów klas I-VIII: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 28.06.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
d) Wykonawca będzie dostarczał posiłki od poniedziałku do piątku w godzinach:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: śniadanie i II śniadanie – godz. 8:15, obiad i podwieczorek – godz. 12:00;
- dla uczniów klas I-VIII: obiad – godz. 12:00;
e) Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: 230 dni, tj. 6 900 śniadań, 6 900 II śniadań, 6 900 obiadów dwudaniowych oraz 6 900 podwieczorków,
- dla uczniów klas I-VIII: 180 dni, tj. 2 700 obiadów dwudaniowych.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zawarty w rozdz.V specyfikacji warunków zamówienia (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-01 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Tak
4.2.14.) Przedmiot, wielkość lub zakres oraz warunki zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane Zamawiający przewiduje udzielenie Wykonawcy zamówień zgodnie z art. 214 ust. 1 pkt 7 ustawy w wysokości do 20% zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy usług, polegających na powtórzeniu podobnych usług na warunkach określonych w zamówieniu podstawowym.
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 4
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Zadanie nr 4: Świadczenie usług cateringowych dla Szkoły Podstawowej nr 1 im. Św. Józefa w Kaszowie:
a) Adres placówki/ miejsce dostawy: Kaszów 185, 32-060 Liszki,
b) Usługa będzie realizowana dla:
- 21 uczniów oddziału przedszkolnego (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku przedszkolnym 3-6 lat;
- dla 14 uczniów klas I-VIII (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku szkolnym 7-15 lat,
c) Termin wykonania:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem jednomiesięcznej przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 01.07.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
- dla uczniów klas I-VIII: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 28.06.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
d) Wykonawca będzie dostarczał posiłki od poniedziałku do piątku w godzinach:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: śniadanie i II śniadanie – godz. 8:15, obiad i podwieczorek – godz. 12:00;
- dla uczniów klas I-VIII: obiad – godz. 12:00;
e) Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: 230 dni, tj. 4 830 śniadań, 4 830 II śniadań, 4 830 obiadów dwudaniowych oraz 4 830 podwieczorków,
- dla uczniów klas I-VIII: 180 dni, tj. 2 520 obiadów dwudaniowych.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zawarty w rozdz.V specyfikacji warunków zamówienia (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-01 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Tak
4.2.14.) Przedmiot, wielkość lub zakres oraz warunki zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane Zamawiający przewiduje udzielenie Wykonawcy zamówień zgodnie z art. 214 ust. 1 pkt 7 ustawy w wysokości do 20% zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy usług, polegających na powtórzeniu podobnych usług na warunkach określonych w zamówieniu podstawowym.
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 5
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1.Zadanie nr 5: Świadczenie usług cateringowych dla Szkoły Podstawowej nr 2 im. Św. Jadwigi Królowej w Kaszowie:
a) Adres placówki/ miejsce dostawy: Kaszów 547, 32-060 Liszki,
b) Usługa będzie realizowana dla:
- 35 uczniów oddziału przedszkolnego (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku przedszkolnym 3-6 lat;
- dla 40 uczniów klas I-VIII (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku szkolnym 7-15 lat,
c) Termin wykonania:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem jednomiesięcznej przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 01.07.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
- dla uczniów klas I-VIII: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 28.06.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
d) Wykonawca będzie dostarczał posiłki od poniedziałku do piątku w godzinach:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: śniadanie i II śniadanie – godz. 8:00, obiad i podwieczorek – godz. 11:30-12:00;
- dla uczniów klas I-VIII: obiad – godz. 11:30-12:00,
e) Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: 230 dni, tj. 8050 śniadań, 8050 II śniadań, 8050 obiadów dwudaniowych oraz 8050 podwieczorków,
- dla uczniów klas I-VIII: 180 dni, tj. 7 200 obiadów dwudaniowych.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zawarty w rozdz.V specyfikacji warunków zamówienia (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-01 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Tak
4.2.14.) Przedmiot, wielkość lub zakres oraz warunki zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane Zamawiający przewiduje udzielenie Wykonawcy zamówień zgodnie z art. 214 ust. 1 pkt 7 ustawy w wysokości do 20% zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy usług, polegających na powtórzeniu podobnych usług na warunkach określonych w zamówieniu podstawowym.
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 6
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1.Zadanie nr 6: Świadczenie usług cateringowych dla Szkoły Podstawowej im. Kard. Stefana Wyszyńskiego w Kryspinowie:
a) Adres placówki/ miejsce dostawy: ul. Długa 30, 32-060 Kryspinów,
b) Usługa będzie realizowana dla:
- 78 uczniów oddziału przedszkolnego (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku przedszkolnym 3-6 lat;
- dla 69 uczniów klas I-VIII (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku szkolnym 7-15 lat,
c) Termin wykonania:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem jednomiesięcznej przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 01.07.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
- dla uczniów klas I-VIII: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 28.06.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
d) Wykonawca będzie dostarczał posiłki od poniedziałku do piątku w godzinach:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: śniadanie i II śniadanie – godz. 8:15, obiad i podwieczorek – godz. 11:15;
- dla uczniów klas I-VIII: obiad – godz. 11:15,
e) Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: 230 dni, tj. 17 940 śniadań, 17 940 II śniadań, 17 940 obiadów dwudaniowych oraz 17 940 podwieczorków,
- dla uczniów klas I-VIII: 180 dni, tj. 12 420 obiadów dwudaniowych.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zawarty w rozdz. V specyfikacji warunków zamówienia (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-01 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Tak
4.2.14.) Przedmiot, wielkość lub zakres oraz warunki zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane Zamawiający przewiduje udzielenie Wykonawcy zamówień zgodnie z art. 214 ust. 1 pkt 7 ustawy w wysokości do 20% zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy usług, polegających na powtórzeniu podobnych usług na warunkach określonych w zamówieniu podstawowym.
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 7
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Zadanie nr 7: Świadczenie usług cateringowych dla Szkoły Podstawowej im. św. Jana Kantego w Liszkach:
a) Adres placówki/ miejsce dostawy: ul. Szkolna 50, 32-060 Liszki,
b) Usługa będzie realizowana dla:
- 67 uczniów oddziału przedszkolnego (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku przedszkolnym 3-6 lat;
- dla 46 uczniów klas I-VIII (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku szkolnym 7-15 lat,
c) Termin wykonania:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem jednomiesięcznej przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 01.07.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
- dla uczniów klas I-VIII: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 28.06.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
d) Wykonawca będzie dostarczał posiłki od poniedziałku do piątku w godzinach:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: śniadanie i II śniadanie – godz. 8:15, obiad i podwieczorek – godz. 11:15;
- dla uczniów klas I-VIII: obiad – godz. 11:15,
e) Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: 230 dni, tj. 15 410 śniadań, 15 410 II śniadań, 15 410 obiadów dwudaniowych oraz 15 410 podwieczorków,
- dla uczniów klas I-VIII: 180 dni, tj. 8 280 obiadów dwudaniowych.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zawarty w rozdz.V specyfikacji warunków zamówienia (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-01 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Tak
4.2.14.) Przedmiot, wielkość lub zakres oraz warunki zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane Zamawiający przewiduje udzielenie Wykonawcy zamówień zgodnie z art. 214 ust. 1 pkt 7 ustawy w wysokości do 20% zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy usług, polegających na powtórzeniu podobnych usług na warunkach określonych w zamówieniu podstawowym.
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 8
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1.Zadanie nr 8: Świadczenie usług cateringowych dla Szkoły Podstawowej im. Księcia Józefa Poniatowskiego w Mnikowie:
a) Adres placówki/ miejsce dostawy: Mników 13, 32-084 Morawica,
b) Usługa będzie realizowana dla:
- 73 uczniów oddziału przedszkolnego (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku przedszkolnym 3-6 lat;
- dla 26 uczniów klas I-VIII (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku szkolnym 7-15 lat,
c) Termin wykonania:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem jednomiesięcznej przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 01.07.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
- dla uczniów klas I-VIII: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 28.06.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
d) Wykonawca będzie dostarczał posiłki od poniedziałku do piątku w godzinach:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: śniadanie i II śniadanie – godz. 8:15, obiad i podwieczorek – godz. 12:00;
- dla uczniów klas I-VIII: obiad – godz. 12:00,
e) Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: 230 dni, tj. 16 790 śniadań, 16 790 II śniadań, 16 790 obiadów dwudaniowych oraz 16 790 podwieczorków,
- dla uczniów klas I-VIII: 180 dni, tj. 4 680 obiadów dwudaniowych.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zawarty w rozdz.V specyfikacji warunków zamówienia (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-01 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Tak
4.2.14.) Przedmiot, wielkość lub zakres oraz warunki zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane Zamawiający przewiduje udzielenie Wykonawcy zamówień zgodnie z art. 214 ust. 1 pkt 7 ustawy w wysokości do 20% zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy usług, polegających na powtórzeniu podobnych usług na warunkach określonych w zamówieniu podstawowym.
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 9
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1.Zadanie nr 9: Świadczenie usług cateringowych dla Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Morawicy:
a) Adres placówki/ miejsce dostawy: Morawica 388, 32-084 Morawica,
b) Usługa będzie realizowana dla:
- 71 uczniów przedszkola (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku przedszkolnym 3-6 lat;
- dla 70 uczniów klas I-VIII (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku szkolnym 7-15 lat,
c) Termin wykonania:
- dla uczniów przedszkola: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem jednomiesięcznej przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 01.07.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
- dla uczniów klas I-VIII: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 28.06.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
d) Wykonawca będzie dostarczał posiłki od poniedziałku do piątku w godzinach:
- dla uczniów przedszkola: śniadanie i II śniadanie – godz. 8:00, obiad i podwieczorek – godz. 11:30-12:00;
- dla uczniów klas I-VIII: obiad – godz. 11:30-12:00,
e) Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy:
- dla uczniów przedszkola: 230 dni, tj. 16 330 śniadań, 16 330 II śniadań, 16 330 obiadów dwudaniowych oraz 16 330 podwieczorków,
- dla uczniów klas I-VIII: 180 dni, tj. 12 600 obiadów dwudaniowych.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zawarty w rozdz.V specyfikacji warunków zamówienia (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-01 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Tak
4.2.14.) Przedmiot, wielkość lub zakres oraz warunki zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane Zamawiający przewiduje udzielenie Wykonawcy zamówień zgodnie z art. 214 ust. 1 pkt 7 ustawy w wysokości do 20% zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy usług, polegających na powtórzeniu podobnych usług na warunkach określonych w zamówieniu podstawowym.
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 10
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Zadanie nr 10: Świadczenie usług cateringowych dla Szkoły Podstawowej im. Jana Długosza w Piekarach:
a) Adres placówki/ miejsce dostawy: Piekary 100, 32-060 Liszki,
b) Usługa będzie realizowana dla:
- 64 uczniów oddziału przedszkolnego (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku przedszkolnym 3-6 lat;
- dla 45 uczniów klas I-VIII (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku szkolnym 7-15 lat,
c) Termin wykonania:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem jednomiesięcznej przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 01.07.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
- dla uczniów klas I-VIII: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 28.06.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
d) Wykonawca będzie dostarczał posiłki od poniedziałku do piątku w godzinach:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: śniadanie i II śniadanie – godz. 7:30, obiad i podwieczorek – godz. 11:00;
- dla uczniów klas I-VIII: obiad – godz. 11:00,
e) Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: 230 dni, tj. 14 720 śniadań, 14 720 II śniadań, 14 720 obiadów dwudaniowych oraz 14 720 podwieczorków,
- dla uczniów klas I-VIII: 180 dni, tj. 8 100 obiadów dwudaniowych.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zawarty w rozdz.V specyfikacji warunków zamówienia (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-01 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Tak
4.2.14.) Przedmiot, wielkość lub zakres oraz warunki zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane Zamawiający przewiduje udzielenie Wykonawcy zamówień zgodnie z art. 214 ust. 1 pkt 7 ustawy w wysokości do 20% zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy usług, polegających na powtórzeniu podobnych usług na warunkach określonych w zamówieniu podstawowym.
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 11
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Zadanie nr 11: Świadczenie usług cateringowych dla Szkoły Podstawowej im. Króla Jana III Sobieskiego w Rącznej:
a) Adres placówki/ miejsce dostawy: Rączna 1, 32-060 Liszki,
b) Usługa będzie realizowana dla:
- 27 uczniów oddziału przedszkolnego (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku przedszkolnym 3-6 lat;
- dla 37 uczniów klas I-VIII (ilość dzieci może ulec zmianie) w wieku szkolnym 7-15 lat,
c) Termin wykonania:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem jednomiesięcznej przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 01.07.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
- dla uczniów klas I-VIII: w okresie od dnia 01.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r., z wyłączeniem przerwy wakacyjnej w okresie od dnia 28.06.2025 r. do dnia 31.08.2025 r.,
d) Wykonawca będzie dostarczał posiłki od poniedziałku do piątku w godzinach:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: śniadanie i II śniadanie – godz. 8:00, obiad i podwieczorek – godz. 12:00;
- dla uczniów klas I-VIII: obiad – godz. 12:00,
e) Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy:
- dla uczniów oddziału przedszkolnego: 230 dni, tj. 6 210 śniadań, 6 210 II śniadań, 6 210 obiadów dwudaniowych oraz 6 210 podwieczorków,
- dla uczniów klas I-VIII: 180 dni, tj. 6 660 obiadów dwudaniowych.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zawarty w rozdz. V specyfikacji warunków udziału w postępowaniu (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-01 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Tak
4.2.14.) Przedmiot, wielkość lub zakres oraz warunki zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane Zamawiający przewiduje udzielenie Wykonawcy zamówień zgodnie z art. 214 ust. 1 pkt 7 ustawy w wysokości do 20% zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy usług, polegających na powtórzeniu podobnych usług na warunkach określonych w zamówieniu podstawowym.
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy:1) nie podlegają wykluczeniu;
2) spełniają warunki udziału w postępowaniu.
2. Zamawiający wymaga wykazania przez Wykonawcę spełnienia warunków określonych w art. 112 ust. 2 Pzp dotyczących:
1) Zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:
O udzielenie zamówienia publicznego mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki, dotyczące posiadania zdolności do występowania w obrocie gospodarczym. Zamawiający uzna warunek za spełniony poprzez posiadanie dokumentu potwierdzającego, że wykonawca jest wpisany do jednego z rejestrów zawodowych lub handlowych, prowadzonych w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed jego złożeniem (KRS, CEIDG).
2) Uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:
Warunek zostanie uznany za spełniony jeżeli Wykonawca wykaże, że posiada decyzję właściwego miejscowo organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej potwierdzającą, że Wykonawca spełnia wymagania higieniczne i zdrowotne konieczne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia w zakresie obiektu kuchni oraz samochodu transportowego, którym będzie wykonywana usługa.
3) Sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie.
4) Zdolności technicznej:
Minimalny poziom warunku: Wykonawca spełni warunek w zakresie zdolności technicznej, jeżeli wykaże że dysponuje sprzętem niezbędnym do prawidłowego wykonania przedmiotu zamówienia, czyli minimum:
a) jednym samochodem odpowiadającym wymaganiom sanitarno-higienicznym do transportu żywności dla realizacji od 1-4 zadań;
b) dwoma samochodami odpowiadającymi wymaganiom sanitarno-higienicznym do transportu żywności dla realizacji od 5-8 zadań;
c) trzema samochodami odpowiadającymi wymaganiom sanitarno-higienicznym do transportu żywności dla realizacji od 9-11 zadań.
5) Zdolność zawodowej:
a) w zakresie doświadczenia:
Minimalny poziom warunku: Wykonawca spełni warunek w zakresie doświadczenia, jeżeli wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wykonał w sposób ciągły lub powtarzający się minimum jedną usługę cateringową (przygotowanie i dostawa posiłków) na rzecz placówek oświatowych lub organów prowadzących placówki oświatowe (młodzież szkolna, przedszkola, żłobki) w ciągu następujących po sobie kolejnych co najmniej 5 miesięcy o wartości lub ilości dzieci minimum :
- dla zadania nr 1: nie niższej niż 150 000,00 zł (sto pięćdziesiąt tysięcy 00/100 zł) brutto lub polegająca na przygotowaniu i dostawie wyżywienia dla minimum 40 dzieci lub młodzieży szkolnej,
- dla zadania nr 2: nie niższej niż 160 000,00 zł (sto sześćdziesiąt tysięcy 00/100 zł) brutto lub polegająca na przygotowaniu i dostawie wyżywienia dla minimum 50 dzieci lub młodzieży szkolnej,
- dla zadania nr 3: nie niższej niż 75 000,00 zł (siedemdziesiąt pięć tysięcy 00/100 zł) brutto lub polegająca na przygotowaniu i dostawie wyżywienia dla minimum 20 dzieci lub młodzieży szkolnej,
- dla zadania nr 4: nie niższej niż 60 000,00 zł (sześćdziesiąt tysięcy 00/100 zł) brutto lub polegająca na przygotowaniu i dostawie wyżywienia dla minimum 15 dzieci lub młodzieży szkolnej,
- dla zadania nr 5: nie niższej niż 120 000,00 zł (sto dwadzieścia tysięcy 00/100 zł) brutto lub polegająca na przygotowaniu i dostawie wyżywienia dla minimum 35 dzieci lub młodzieży szkolnej,
- dla zadania nr 6: nie niższej niż 240 000,00 zł (dwieście czterdzieści tysięcy 00/100 zł) brutto lub polegająca na przygotowaniu i dostawie wyżywienia lub dla minimum 70 dzieci lub młodzieży szkolnej,
- dla zadania nr 7: nie niższej niż 190 000,00 zł (sto dziewięćdziesiąt tysięcy 00/100 zł) brutto lub polegająca na przygotowaniu i dostawie wyżywienia dla minimum 55 dzieci lub młodzieży szkolnej,
- dla zadania nr 8: nie niższej niż 180 000,00 zł (sto osiemdziesiąt tysięcy 00/100 zł) brutto lub polegająca na przygotowaniu i dostawie wyżywienia dla minimum 50 dzieci młodzieży szkolnej,
- dla zadania nr 9: nie niższej niż 230 000,00 zł (dwieście trzydzieści tysięcy 00/100 zł) brutto lub polegająca na przygotowaniu i dostawie wyżywienia dla minimum 70 dzieci lub młodzieży szkolnej,
- dla zadania nr 10: nie niższej niż 180 000,00 zł (sto osiemdziesiąt tysięcy 00/100 zł) brutto lub polegająca na przygotowaniu i dostawie wyżywienia dla minimum 50 dzieci lub młodzieży szkolnej,
- dla zadania nr 11: nie niższej niż 100 000,00 zł (sto tysięcy 00/100 zł) brutto lub polegająca na przygotowaniu i dostawie wyżywienia dla minimum 30 dzieci lub młodzieży szkolnej,
W przypadku złożenia oferty na więcej niż jedno zadanie Wykonawca wykazuje:
1) spełnienie warunku minimalnej wartości (warunek kwotowy) usług albo minimalnej liczbie dzieci (warunek ilościowy) dla wszystkich zadań objętych ofertą. W tym wypadku Zamawiający nie dopuszcza wykazywania zamiennie warunku wartości usług oraz ilości dzieci;
2) Wykonanie minimalnej ilości usług cateringowych odpowiadającej liczbie zadań, na które Wykonawca składa ofertę (np. 3 zadania – co najmniej 3 usługi każda o wartości minimalnego warunku przypisanego dla każdego zadania);
3) Warunek opisany jako minimalna wartość usług lub minimalna liczba dzieci podlega sumowaniu dla każdego zadania, które objęte jest ofertą Wykonawcy, według następujących zasad:
a) w przypadku, gdy liczba zadań objętych ofertą wynosi od 1 do 4 – suma wartości minimalnego warunku kwotowego lub ilościowego dla zadań objętych ofertą;
b) w przypadku, gdy liczba zadań objętych ofertą wynosi od 5 do 8 – 80 % sumy wartości minimalnego warunku kwotowego lub ilościowego dla zadań objętych ofertą
c) w przypadku, gdy liczba zadań objętych ofertą wynosi od 9 do 11 - 60 % sumy wartości minimalnego warunku kwotowego lub ilościowego dla zadań objętych ofertą
Uwaga:
1. Jeżeli Wykonawca wykazuje doświadczenie nabyte w ramach kontraktu (zamówienia/umowy) realizowanego przez Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia (konsorcjum), Zamawiający nie dopuszcza by Wykonawca polegał na doświadczeniu grupy Wykonawców, której był członkiem, jeżeli faktycznie i konkretnie nie wykonywał wykazywanego zakresu prac.
2. Zamawiający zastrzega możliwość zwrócenia się do Wykonawcy o wyjaśnienia w zakresie faktycznie konkretnie wykonywanego zakresu prac oraz przedstawienia stosownych dowodów np. umowy konsorcjum, z której wynika zakres obowiązków.
3. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia – warunek wskazany w pkt. 5) ppkt. a) musi być spełniony w całości przez co najmniej jednego z Wykonawców ubiegających się o zamówienie (wymagane doświadczenie wskazane w pkt. 5) pkt. a) musi posiadać co najmniej jeden z konsorcjantów).
b) w zakresie kwalifikacji zawodowych osób skierowanych przez Wykonawcę do realizacji zamówienia:
Minimalny poziom warunku: Wykonawca spełni warunek w zakresie kwalifikacji zawodowych skierowanych przez Wykonawcę do realizacji zamówienia, jeżeli wykaże, że dysponuje co najmniej jedną osobą, która będzie pełniła funkcję dietetyka. Dietetyk musi posiadać wykształcenie wyższe co najmniej studiów zawodowych (licencjackich) na kierunku dietetyka (lub innych równoważnych uprawnienia umożliwiających do pełnienia tej funkcji na przedmiotowym zamówieniu, np. technologia żywności i żywienie człowieka (specjalność żywienie człowieka) oraz zdrowie publiczne (specjalność dietetyka).
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 1. Zamawiający wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 dni od dnia wezwania, aktualnych na dzień złożenia następujących podmiotowych środków dowodowych potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu:
1) odpisu lub informacji z Krajowego Rejestru Sądowego lub z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, w zakresie art. 109 ust. 1 pkt 4 Pzp, sporządzone nie wcześniej niż 3 miesiące przed jej złożeniem, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji;
2) oświadczenie Wykonawcy składane na podstawie art. 108 ust. 1 pkt. 5 Pzp o przynależności do tej samej grupy kapitałowej – oświadczenie stanowi załącznik nr 7 do SWZ;
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Zamawiający wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 dni od dnia wezwania, aktualnych na dzień złożenia następujących podmiotowych środków dowodowych potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu:
1) decyzji właściwego miejscowo organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej potwierdzającą, że Wykonawca spełnia wymagania higieniczne i zdrowotne konieczne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia w zakresie obiektu kuchni oraz samochodu transportowego, którym będzie wykonywana usługa;
2) wykazu osób, skierowanych przez Wykonawcę do realizacji zamówienia publicznego, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości lub kierowanie robotami budowlanymi, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, uprawnień, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia publicznego, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami – wzór wykazu stanowi zał. nr 4 do SWZ;
3) wykazu usług wykonanych, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane lub są wykonywane, oraz załączeniem dowodów określających, czy te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty sporządzone przez podmiot, na rzecz którego usługi zostały wykonane, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli Wykonawca z przyczyn niezależnych od niego nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie Wykonawcy; w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wystawione w okresie ostatnich 3 miesięcy.
Jeżeli Wykonawca powołuje się na doświadczenie w realizacji usług wykonywanych wspólnie z innymi Wykonawcami, powyższy wykaz dotyczy usług, w których wykonaniu Wykonawca bezpośrednio uczestniczył - wzór wykazu stanowi załącznik nr 5 do SWZ;
4) wykazu narzędzi, wyposażenia zakładu lub urządzeń technicznych dostępnych wykonawcy w celu wykonania zamówienia publicznego wraz z informacją o podstawie do dysponowania tymi zasobami- wzór wykazu stanowi załącznik nr 6 do SWZ.
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
Nie dotyczy5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
1. Na ofertę składają się wypełnione i podpisane dokumenty:1) formularz oferty sporządzony według wzoru stanowiącego załącznik nr 1 do SWZ – oryginał podpisany kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym;
2) oświadczenie składane na podstawie art. 125 ust. 1 Pzp o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postępowaniu sporządzone według wzoru załącznik nr 2 do SWZ podpisane kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym;
3) pełnomocnictwo do reprezentowania albo reprezentowania i zawarcia umowy Wykonawców składających ofertę wspólnie podpisane kwalifikowanym podpisem - jeżeli dotyczy;
4) oświadczenie, z którego wynika, które usługi wykonają poszczególni Wykonawcy składający ofertę wspólnie, podpisane kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym pełnomocnika, o którym mowa w pkt 5 - jeżeli dotyczy;
5) zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji danego zamówienia lub inny podmiotowy środek dowodowy potwierdzający, że Wykonawca, realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów - podpisane kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym podmiotu udostępniającego zasoby - jeżeli dotyczy.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1. Wykonawcy, którzy wspólnie ubiegają się o udzielenie zamówienia są zobowiązani:1) ustanowić pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania ich w postępowaniu i do zawarcia umowy;
2) do złożenia w ofercie pełnomocnictwa ustanawiającego pełnomocnika, o którym mowa w pkt 1. Pełnomocnictwo zawierać powinno umocowanie do reprezentowania w postępowaniu lub do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy. Pełnomocnictwo winno być załączone do oferty.
2. Wszelka korespondencja prowadzona będzie wyłącznie z pełnomocnikiem.
3. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, oświadczenia, o którym mowa w art. 125 ust. 1 Pzp, stanowiący załącznik nr 2 do SWZ, składa każdy z Wykonawców. Oświadczenie to potwierdza brak podstaw wykluczenia oraz spełnienie warunków udziału w zakresie w jakim każdy z Wykonawców wykazuje spełnienie warunków udziału w postępowaniu.
4. Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału składa podmiot, który w odniesieniu do danego warunku udziału potwierdza jego spełnienie.
5. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia dołączają do oferty oświadczenie, z którego wynika, które usługi wykonują poszczególni Wykonawcy.
6. Oświadczenia i dokumenty potwierdzające brak podstaw do wykluczenia z postepowania składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienia (podmiotowe środki dowodowe).
7. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o niniejsze zamówienie, których oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą, przed podpisaniem umowy o realizację zamówienia, są zobowiązani przedstawić Zamawiającemu stosowną umowę, zawierającą w swojej treści następujące postanowienia:
1) Wykonawcy wspólnie realizujący umowę wyznaczą spośród siebie podmiot (Lidera) upoważniony do zaciągania zobowiązań w imieniu wszystkich Wykonawców realizujących wspólnie umowę. Lider będzie upoważniony także do wystawiania faktur, przyjmowania płatności od Zamawiającego i do przyjmowania poleceń na rzecz i w imieniu wszystkich Wykonawców realizujących wspólnie umowę;
2) umowa musi zostać zawarta na czas nie krótszy niż czas trwania umowy w sprawie niniejszego zamówienia z Zamawiającym;
3) zakaz zmian postanowień umowy bez zgody Zamawiającego;
4) wskazanie rachunku bankowego, na który będą dokonywane płatności za usługi.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Projektowane postanowienia umowy w sprawie zamówienia publicznego, które zostaną wprowadzone do treści umowy, zostały określone w załączniku nr 3 do SWZ.2. Zamawiający przewiduje możliwość dokonania zamian w umowie na zasadach określonych w projekcie umowy stanowiącym załącznik nr 3 do SWZ.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2024-11-12 12:00
8.2.) Miejsce składania ofert: Wykonawca składa ofertę za pośrednictwem Platformy e -Zamówienia. Szczegółowe informacje na temat zakładania kont podmiotów oraz zasady i warunki korzystania z Platformy e-Zamówienia określa Regulamin Platformy e-Zamówienia, dostępny na stronie internetowej https://ezamowienia.gov.pl
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2024-11-12 13:00
8.4.) Termin związania ofertą: do 2024-12-11
SEKCJA IX – POZOSTAŁE INFORMACJE
1. Zamawiający nie dopuszcza dołączenia katalogu elektronicznego do składanej oferty,2. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych.
3. Zamawiający przewiduje udzielenie Wykonawcy zamówień zgodnie z art. 214 ust. 1 pkt 7 ustawy w wysokości do 20% zamówienia podstawowego, dotychczasowemu wykonawcy usług, polegających na powtórzeniu podobnych usług na warunkach określonych w zamówieniu podstawowym.
4. Zamawiający nie określa wymagań w zakresie zatrudnienia osób, o których mowa w art. 96 ust. 2 pkt 2 Pzp,
5. Zamawiający nie przewiduje umowy ramowej.
6. Zamawiający nie przewiduje ustanowienia dynamicznego systemu zakupów.
7. Zamawiający nie przewiduje udzielania zaliczek na poczet wykonania zamówienia.
8. Zamawiający nie wymaga złożenia wraz z ofertą przedmiotowych środków dowodowych.
9. Zamawiający nie przewiduje wizji lokalnej.
10. Zamawiający nie zastrzega możliwości ubiegania się o udzielenie zamówienia wyłącznie przez Wykonawców, o których mowa w art. 94 Pzp.
11. Wszelkie rozliczenia między Zamawiającym, a Wykonawcą będą w walucie PLN.
12. Zamawiający nie przewiduje zwrotu kosztów udziału w postępowaniu.
13. Uwaga: Zamawiający, zgodnie z dyspozycją art. 60 Pzp zastrzega obowiązek osobistego wykonania przez Wykonawcę kluczowych zadań – zadania dotyczącego przygotowania posiłków.
14. Zamawiający nie przeprowadzi aukcji, o której mowa w art. 230 Pzp.
15. Wykonawca może złożyć ofertę na maksymalną liczbę części lub na poszczególne części zamówienia.
16.Zamawiający wykluczy z postępowania o udzielenie zamówienia, na podstawie na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego (Dz. U. z 2023 r. poz. 129 z późn. zm.):
1) Wykonawcę oraz uczestnika konkursu wymienionego w wykazach określonych w rozporządzeniu 765/2006 i rozporządzeniu 269/2014 albo wpisanego na listę na podstawie decyzji w sprawie wpisu na listę rozstrzygającej o zastosowaniu środka, o którym mowa w art. 1 pkt 3;
2) Wykonawcę oraz uczestnika konkursu, którego beneficjentem rzeczywistym w rozumieniu ustawy z dnia 1 marca 2018 r. o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu (tekst jedn. Dz. U. z 2022 r. poz. 593 z późn. zm.) jest osoba wymieniona w wykazach określonych w rozporządzeniu 765/2006 i rozporządzeniu 269/2014 albo wpisana na listę lub będąca takim beneficjentem rzeczywistym od dnia 24 lutego 2022 r., o ile została wpisana na listę na podstawie decyzji w sprawie wpisu na listę rozstrzygającej o zastosowaniu środka, o którym mowa w art. 1 pkt 3;
3) Wykonawcę oraz uczestnika konkursu, którego jednostką dominującą w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 37 ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości (tekst jedn. Dz. U. z 2021 r. poz. 217 z późn. zm.) jest podmiot wymieniony w wykazach określonych w rozporządzeniu 765/2006 i rozporządzeniu 269/2014 albo wpisany na listę lub będący taką jednostką dominującą od dnia 24 lutego 2022 r., o ile został wpisany na listę na podstawie decyzji w sprawie wpisu na listę rozstrzygającej o zastosowaniu środka, o którym mowa w art. 1 pkt 3.