BZP: Przygotowanie i dostarczanie obiadów dla osób dorosłych objętych wsparciem Gminy Wyszków w okresie od 01.01.2025 r. do 31.12.2025 r.
15.11.2024
2024/BZP 00597883/01
Ośrodek Pomocy Społecznej
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Przygotowanie i dostarczanie obiadów dla osób dorosłych objętych wsparciem Gminy Wyszków w okresie od 01.01.2025 r. do 31.12.2025 r.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Ośrodek Pomocy Społecznej
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 550420160
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: 3 Maja 16
1.5.2.) Miejscowość: Wyszków
1.5.3.) Kod pocztowy: 07-200
1.5.4.) Województwo: mazowieckie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL924 - Ostrołęcki
1.5.7.) Numer telefonu: 297424097
1.5.8.) Numer faksu: 297424902
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat@ops.wyszkow.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.ops.wyszkow.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Przygotowanie i dostarczanie obiadów dla osób dorosłych objętych wsparciem Gminy Wyszków w okresie od 01.01.2025 r. do 31.12.2025 r.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-c3e3d4b7-67da-4667-8ff8-f4977729afc2
2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00597883
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2024-11-15
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00004281/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.2 Przygotowanie i dostarczanie obiadów dla osób dorosłych objetych wsparciem Gminy Wyszków w okresie 01.01.2025 - 31.12.2025 r
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-c3e3d4b7-67da-4667-8ff8-f4977729afc23.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: Komunikacja w postępowaniu, w tym składanie ofert oraz przekazywanie dokumentów lub oświadczeń między zamawiającym a wykonawcą, z uwzględnieniem wyjątków określonych w ustawie Pzp, odbywa się przy użyciu środków komunikacji elektronicznej. Przez środki komunikacji elektronicznej rozumie się środki zdefiniowane w ustawie z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (dz. U. z 2024 r. poz. 1513).
2. W postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się drogą elektroniczną przy użyciu platformy: https://ezamowienia.gov.pl oraz w uzasadnionych przypadkach przy użyciu poczty elektronicznej (sekretariat@ops.wyszkow.pl) za wyjątkiem składania i wycofywania oferty, jeśli wystąpią okoliczności niezależne od Wykonawcy uniemożliwiające komunikację przez platformę e-Zamówienia . Każdorazowo przy przesłaniu przez e-mail Wykonawca musi uzasadnić zaistnienie takiej okoliczności i odpowiednio ją udokumentować.
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. Wymagania techniczne i organizacyjne wysyłania i odbierania dokumentów elektronicznych, elektronicznych kopii dokumentów i oświadczeń oraz informacji przekazywania przy ich użyciu opisane zostały w Instrukcji interaktywnej "oferty, wnioski i prace konkursowe".
2. Minimalne wymagania techniczne dotyczące sprzętu używanego w celu korzystania z usługi Platformy e-zamówienia oraz informacje dotyczące specyfikacji połączenia określa Regulamin Platformy e-Zamówienia.
3. W przypadku problemów technicznych i awarii związanych z funkcjonowanie Platformy e-Zamówienia użytkownicy mogą skorzystać ze wsparcia technicznego dostępnego pod numerem telefonu (32) 77 88 999 lub drogą elektroniczną poprzez formularz udostępniony na stronie internetowej https://ezamowienia.gov.pl w zakładce "Zgłoś problem".
4 . Sposób przyrządzania oraz sposób przekazywania ofert, oświadczeń, podmiotowych i przedmiotowych środków dowodowych oraz innych informacji, oświadczeń lub dokumentów przekazywanych w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; wymagania techniczne dla dokumentów elektronicznych oraz wymagania techniczne i organizacyjne użycia środków komunikacji elektronicznej służące do odbioru dokumentów elektronicznych (oferta, oświadczenie podmiotowe i przedmiotowe środki dowodowe oraz innych informacji, oświadczeń lub dokumentów przekazywanych w postępowaniu) zawiera niniejsze SWZ oraz Rozporządzenie ws. komunikacji elektronicznej.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy:
1. Administratorem państwa danych osobowych przetwarzanych w związku z prowadzeniem postępowania o udzielenie zamówienia publicznego będzie Ośrodek Pomocy Społecznej reprezentowany przez Dyrektora. Dane do korespondencji: Ośrodek Pomocy Społecznej w Wyszkowie, z siedzibą przy ul. 3 Maja 16, 07-200 Wyszków, adres e-mail: sekretariat@ops.wyszkow.pl, lub tel. 29 742-49-02.
2. Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w sprawach związanych z danymi osobowymi możliwy jest pisemnie na adres siedziby Administratora lub pod adresem e-mail: iod@ops.wyszkow.pl
3. Jako Administrator będziemy przetwarzać Pani / Pana dane osobowe na podstawie obowiązujących przepisów prawa, zawartych umów i udzielonej zgody:
a) w celu wypełniania obowiązku prawnego ciążącego na Administratorze w związku z realizowaniem zadan przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Wyszkowie na postawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO
b) wykonywanie zadania realizowanego w interesie publicznym lub w ramach sprawowania władzy publicznej powierzonej Administratorowi, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. e RODO c) w celu realizacji umów z kontrahentami - podstawa z art. 6 ust. 1 lit b RODO,
d) w pozostałych przypadkach wyłącznie na podstawie udzielonej zgody w zakresie i celu określonym w treści zgody, na podstawie art. 6 ust. 1 lit a RODO; w przypadku tym możliwość wycofania zgody w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed cofnięciem.
4. Odbiorcami Pana / ni danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa.
5. Pana / Pani dane osobowe przechowywane będą w czasie określonym przepisami prawa, tj. rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. (dz. U. nr 14 poz. 67 ze zm.) w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych.
6. Zgodnie z RODO przysługuje Pani / Panu:
a) w każdej chwili do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, Administrator danych osobowych przestanie przetwarzać Pani / Pana dane osobowe w celach wskazanych w pkt 3, chyba, że w stosunku do tych danych istnieją prawne uzasadnione podstawy, które są nadrzędne wobec Pani /Pana interesów, praw i wolności lub dane będą niezbędne do ewentualnego ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń,
b) prawo dostępu do swoich danych , otrzymania ich kopii, do sprostowania (poprawienia swoich danych),
c) prawo do usunięcia danych, ograniczenia przetwarzania danych, jeśli nie ma innej podstawy prawnej przetwarzania, w tym przetwarzania po wycofaniu udzielonej zgody,
d) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych
e) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego - Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (warszawa, ul. Stawki 2.
7. Podanie danych jest obowiązkowe w sytuacji, gdy przesłankę przetwarzania stanowi przepis prawa. Podanie danych ma charakter dobrowolny, jeśli jest niezbędne do zawarcia umowy lub przetwarzania na postawie udzielonej zgody. nie podanie danych osobowych skutkuje brakiem możliwości realizacji umowy lub celu wskazanego w treści zgody.
8. w procesie przetwarzania danych osobowych Administrator danych osobowych nie podejmuje decyzji w sposób zautomatyzowany, z uwzględnieniem profilowania, w oparciu o dane do przetwarzania.
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): nie dotyczy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: OPS.DA.26.17.2024
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przygotowanie i dostarczanie obiadów dla dorosłych objętych wsparciem Gminy Wyszków w okresie 01.01.2025 r. – 31.12.2025 r. do Domu Dziennego Pobytu „Senior” ul. 3 Maja 18, 07-200 Wyszków oraz Środowiskowego Domu Samopomocy „Soteria” ul. Komisji Edukacji Narodowej 2, 07-200 Wyszków.
2. W ramach umowy należy przygotować i dostarczyć obiad składający się z zupy oraz drugiego dania.
3. Ustala się obowiązującą gramaturę obiadów, na nie mniej niż:
a) zupa – 350 ml,
b) mięso/ryba – 100g,
c) ziemniaki (ryż, kasza, makaron) -200g,
d) surówka – 150g.
4. Dwa razy w tygodniu zamiennikami dań mięsnych mogą być dania bezmięsne np.: pierogi, naleśniki z serem, krokiety o minimalnej gramaturze – 450g.
5. Gramatura jest ustalana po obróbce termicznej.
6. Jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potrawy nie może powtarzać się w okresie kolejnych 10 dni roboczych.
7. Jadłospis, co najmniej dwutygodniowy powinien być dostarczany przez Wykonawcę do DDP „Senior” oraz ŚDS „Soteria” do ostatniego dnia tygodnia, poprzedzającego rozpoczęcie jego realizacji.
8. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania obiadów według przedłożonego jadłospisu.
9. Miejsce przygotowywania obiadów przez Wykonawcę, sposób ich przygotowywania oraz transport musi odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych.
10. Obiady powinny zostać przygotowane z uwzględnieniem wymagań, o których jest mowa w przepisach wydanych na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448) oraz zasad prawidłowego żywienia określonych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
11. Obiady muszą być przygotowane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonywane ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności.
12. Przygotowywanie i dostarczanie obiadów dla dorosłych do Domu Dziennego Pobytu „SENIOR” oraz do Środowiskowego Domu Samopomocy „SOTERIA” odbywać się będzie codziennie od poniedziałku do piątku, z uwzględnieniem przerw świątecznych i dni wolnych od pracy.
13. Do Domu Dziennego Pobytu „Senior” należy dowieźć gotowe do spożycia porcje obiadowe w zamykanych, jednorazowych pojemnikach, natomiast do Środowiskowego Domu Samopomocy „Soteria” należy dostarczyć obiady w termosach lub termoportach. Zamawiający zastrzega, że w przypadku zawieszenia funkcjonowania placówek wsparcia dziennego w związku z wystąpieniem siły wyższej tj. niezależnego od stron losowego zdarzenia zewnętrznego, którego nie można było przewidzieć w momencie zawarcia umowy i któremu nie można było zapobiec mimo dochowania należytej staranności (zagrożenia epidemicznego, epidemii, wojny, stanu klęski żywiołowej, powodzi, pożaru, zamieszek, strajków, ataków terrorystycznych, itp.) do Środowiskowego Domu Samopomocy „Soteria” należy dowieźć gotowe do spożycia posiłki w zamykanych jednorazowych pojemnikach.
14. Przewidywana liczba obiadów w okresie realizacji zamówienia wynosi 7 425 w tym: DDP „Senior” 3 356 obiadów w okresie realizacji zamówienia tj. około 280 obiadów miesięcznie przez 12 miesięcy; ŚDŚ „Soteria” 4 069 obiadów w okresie realizacji zamówienia tj. około 339 obiadów miesięcznie przez 12 miesięcy. W załączeniu do SWZ liczba obiadów zrealizowanych w 2024 r. (Załącznik nr 11 do SWZ).
15. Przewidywana liczba kompletów jednorazowych zamykanych pojemników w okresie realizacji zamówienia wynosi 3356 kpl (pojemnik na zupę, pojemnik na II danie, sztućce) tj. 280 kpl miesięcznie. W przypadku zawieszenia funkcjonowania placówek wsparcia dziennego w związku z wystąpieniem siły wyższej tj. niezależnego od stron losowego zdarzenia zewnętrznego, którego nie można było przewidzieć w momencie zawarcia umowy i któremu nie można było zapobiec mimo dochowania należytej staranności (zagrożenia epidemicznego, epidemii, wojny, stanu klęski żywiołowej, powodzi, pożaru, zamieszek, strajków, ataków terrorystycznych, itp.). do Środowiskowego Domu Samopomocy „Soteria” należy dowieźć gotowe do spożycia posiłki w zamykanych jednorazowych pojemnikach.
16. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia/zwiększenia do 30% ilości obiadów i pojemników jednorazowych, bez konieczności zmiany umowy. Zastrzeżenie to nie dotyczy sytuacji, gdy przeszkodą w realizacji umowy będą przerwy w funkcjonowaniu placówek wsparcia dziennego w związku z wystąpieniem siły wyższej tj. niezależnego od stron losowego zdarzenia zewnętrznego, którego nie można było przewidzieć w momencie zawarcia umowy i któremu nie można było zapobiec mimo dochowania należytej staranności (zagrożenia epidemicznego, epidemii, wojny, stanu klęski żywiołowej, powodzi, pożaru, zamieszek, strajków, ataków terrorystycznych, itp.). Wówczas zmniejszenie ilości obiadów i naczyń jednorazowych może przekroczyć 30%.
17. W związku ze zmniejszeniem ilości obiadów oraz ilości pojemników jednorazowych Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia, w tym finansowe wobec Zamawiającego.
18. Zamawiający raz w tygodniu (w piątek) przekaże Wykonawcy pisemnie (faksem lub e-mailem) liczbę obiadów do przygotowania na następny tydzień. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia lub zwiększenia ilości dziennej zamawianych obiadów w zależności od bieżących potrzeb. Wykonawca zobowiązany będzie uwzględniać przy przygotowaniu i dostarczaniu obiadów ilości, które zostaną zgłoszone przez Zamawiającego do godz. 16.00 w dniu poprzedzającym dostawę.
19. Do poszczególnych placówek obiady należy dostarczyć o określonej godzinie na wskazane miejsce przez Zamawiającego zgodnie z harmonogramem ( Załącznik nr 10 do SWZ).
20. Wykonawca dostarczać będzie obiady na własny koszt, własnym transportem posiadającym aktualne zaświadczenie właściwego terenowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o dopuszczeniu środka transportu do przewozu posiłków, w specjalistycznych naczyniach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw.
21. Wykonawca ponosi koszty porcjowania obiadów do jednorazowych zamykanych pojemników, załadunku oraz rozładunku.
22. Osoby, które będą wykonywały usługę, w tym również przewożące posiłki oraz dokonujące załadunku i rozładunku posiłków są zobowiązane posiadać aktualne orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych. Aktualne orzeczenia należy przedłożyć do wglądu przed podpisaniem umowy.
23. Za utylizację zużytych naczyń jednorazowych odpowiada Zamawiający.
24. Wykonawca zapewnia odbiór i utylizację niespożytych resztek posiłków.
25. Termosy lub termoporty wraz z niespożytymi resztkami posiłków należy odebrać w dniu dostarczenia posiłków.
26. Wydawanie obiadów i zmywanie naczyń wielorazowego użytku należy do obowiązków Zamawiającego.
27. Zamawiający przekaże daty dni wolnych w poszczególnych placówkach.
28. Przygotowanie obiadów powinno być wykonywane przez kadrę posiadającą wymagane kwalifikacje zawodowe oraz w oparciu o bazę kuchenną przystosowaną do sporządzania posiłków dla żywienia zbiorowego.
29. Wykonawca jest zobowiązany posiadać przez cały czas trwania umowy aktualną decyzję zatwierdzającą zakład do produkcji oraz dostarczania posiłków w formie cateringu wydaną przez właściwego terenowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego dotyczącą spełniania warunków do przygotowywania posiłków oraz aktualne zaświadczenie właściwego terenowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o dopuszczeniu środka transportu do przewozu posiłków w pojemnikach zapewniających utrzymanie odpowiedniej temperatury posiłku. Zaświadczenia muszą być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert. Decyzje oraz zaświadczenia należy przedłożyć przed podpisaniem umowy.
30. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia aktualnych orzeczeń, decyzji i zaświadczeń, o których mowa w pkt. 22 i 29, jak również w przypadku zmiany osób wykonujących usługę, zmiany miejsca przygotowania posiłków lub zmiany środka transportu do przewozu posiłku.
31. Za jakość, wartość energetyczną i odżywczą, temperaturę oraz estetykę obiadu odpowiada Wykonawca.
32. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczania obiadów zgodnie z przedłożonym jadłospisem, po tej samej cenie jednostkowej brutto i w tej samej gramaturze dla osób dorosłych korzystających ze wsparcia Gminy Wyszków oraz dla osób dorosłych kupujących obiady prywatnie w DDP „SENIOR” oraz ŚDS „SOTERIA”.
33. Wykonawca zobowiązany jest do pobierania i przechowywania próbek żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami.
34. Zamawiający zastrzega, że przed podpisaniem umowy może komisyjnie dokonać wizytacji pomieszczeń kuchennych służących do przygotowywania i dystrybucji posiłków.
35. Wykonawca zobowiązuje się do wskazania osoby do kontaktu, wraz z podaniem adresu e-mail oraz numeru telefonu, aby zapewnić możliwość stałych kontaktów Zamawiającego z Wykonawcą, umożliwiających prawidłową realizację warunków określonych w umowie.
36. Wykonawca zobowiązany jest realizować przedmiot zamówienia zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-01 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Tak
4.2.14.) Przedmiot, wielkość lub zakres oraz warunki zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Zamawiający dopuszcza możliwość udzielenie Wykonawcy wybranemu w niniejszym postępowaniu w okresie 3 lat od dnia udzielenia zamówienia podstawowego, zamówienia o których mowa w art. 214 ust. 1 pkt. ustawy Pzp w wysokości 20 000,00 zł netto, których przedmiotem będzie przygotowanie i dostarczanie obiadów dla dorosłych objętych wsparciem Gminy Wyszków.
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Ocena ofert zostanie przeprowadzona wyłącznie w oparciu o kryterium:
- cena – 60%
- miejsce przygotowania posiłków– 40%
2. Liczba punktów w kryterium cena zostanie obliczona na podstawie:
cena oferty najniższej
liczba punktów badanej oferty = ------------------------------- X 60 pkt
cena oferty badanej
3. Liczba punktów w kryterium miejsce przygotowania posiłków będzie przyznawana w następujący sposób:
w granicach administracyjnych Gminy Wyszków – 40 pkt
poza granicami administracyjnymi Gminy Wyszków – 0 pkt
4. Punkty przyznane dla każdej z ofert wraz ze streszczeniem oceny i porównania złożonych ofert zawierające punktację przyznaną ofertom w poszczególnych kryteriach oraz łączną punktację, zostaną zamieszczone w informacji o wyborze najkorzystniejszej oferty oraz na druku protokołu z postępowania.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: Koszt
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 1
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 7
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają warunki udziału w postępowaniu, dotyczące:1. Zdolności do występowania w obrocie gospodarczym.
Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnienie Wykonawca zobowiązany będzie wykazać w sposób szczególny.
2. Uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika z odrębnych przepisów.
Zamawiający nie precyzuje w tym zakresie żadnych wymagań, których spełnienie Wykonawca zobowiązany będzie wykazać w sposób szczególny.
3. Sytuacji ekonomicznej i zawodowej.
Wykonawca zobowiązuje się do posiadania aktualnej polisy odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności z związanej z przedmiotem zamówienia z sumą ubezpieczenia nie mniejszą niż 100.000,00 zł przez cały okres wykonywania zamówienia. W przypadku upływu terminu obowiązywania polisy w trakcie realizacji umowy Wykonawca przedstawi Zamawiającemu nową polisę najpóźniej w dniu końca obowiązywania dotychczasowej polisy.
4. Zdolności technicznej i zawodowej.
1) Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeśli okres prowadzenia działalności jest krótszy to w tym okresie, realizował co najmniej 1 usługę gastronomiczną o podobnym charakterze i złożoności co przedmiot zamówienia tj. polegającą na prowadzeniu stołówki, lub zakładu gastronomicznego, lub przygotowywaniu posiłków dla żywienia zbiorowego o wartości min. 10 000 zł brutto średnio miesięcznie.
Ocena tego warunku będzie dokonywana na podstawie Wykazu usług (Załącznik nr 3 do SWZ). Do wykazanych usług należy dołączyć dokumenty potwierdzające należyte wykonanie zamówienia, w przypadku jeśli zamówienie było realizowane u innego zamawiającego.
2) Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, że dysponuje lub będzie dysponował potencjałem technicznym niezbędnym do wykonania zamówienia tj.:
a) zapleczem kuchennym zapewniającym przygotowanie i zapakowanie żywności w celu dostarczenia do wskazanych placówek,
b) samochodem przystosowanym do przewozu posiłków w pojemnikach zapewniających utrzymanie odpowiedniej temperatury posiłku.
Ocena tego warunku będzie dokonywana wg formuły spełnia – nie spełnia, na podstawie wykazu potencjału technicznego (Załącznik nr 4 do SWZ).
3) Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, że dysponuje lub będzie dysponował 5 osobami niezbędnymi do wykonania zamówienia posiadającymi 2 letnie doświadczenie pracy w kuchni lub w przygotowywaniu posiłków dla żywienia zbiorowego, w tym co najmniej 1 osobę posiadającą kwalifikacje w zawodzie kucharza.
Ocena tego warunku będzie dokonywana wg formuły spełnia – nie spełnia, na podstawie wykazu osób wraz z informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami (Załącznik nr 5 do SWZ).
Warunki o których mowa w ust. 1-3 muszą być spełnione łącznie.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 1) Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeśli okres prowadzenia działalności jest krótszy to w tym okresie, realizował co najmniej 1 usługę gastronomiczną o podobnym charakterze i złożoności co przedmiot zamówienia tj. polegającą na prowadzeniu stołówki, lub zakładu gastronomicznego, lub przygotowywaniu posiłków dla żywienia zbiorowego o wartości min. 10 000 zł brutto średnio miesięcznie.
Ocena tego warunku będzie dokonywana na podstawie Wykazu usług (Załącznik nr 3 do SWZ). Do wykazanych usług należy dołączyć dokumenty potwierdzające należyte wykonanie zamówienia, w przypadku jeśli zamówienie było realizowane u innego zamawiającego.
2) Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, że dysponuje lub będzie dysponował potencjałem technicznym niezbędnym do wykonania zamówienia tj.:
a) zapleczem kuchennym zapewniającym przygotowanie i zapakowanie żywności w celu dostarczenia do wskazanych placówek,
b) samochodem przystosowanym do przewozu posiłków w pojemnikach zapewniających utrzymanie odpowiedniej temperatury posiłku.
Ocena tego warunku będzie dokonywana wg formuły spełnia – nie spełnia, na podstawie wykazu potencjału technicznego (Załącznik nr 4 do SWZ).
3) Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, że dysponuje lub będzie dysponował 5 osobami niezbędnymi do wykonania zamówienia posiadającymi 2 letnie doświadczenie pracy w kuchni lub w przygotowywaniu posiłków dla żywienia zbiorowego, w tym co najmniej 1 osobę posiadającą kwalifikacje w zawodzie kucharza.
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: W celu potwierdzenia braku podstaw do wykluczenia Wykonawcy z udziału w postępowaniu Wykonawca przedstawi:
1) zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzającego, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków i opłat, w zakresie art. 109 ust. 1 pkt 1 ustawy, wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed jego złożeniem, a w przypadku zalegania z opłacaniem podatków lub opłat wraz z zaświadczeniem zamawiający żąda złożenia dokumentów potwierdzających, że odpowiednio przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu albo przed upływem terminu składania ofert wykonawca dokonał płatności należnych podatków lub opłat wraz z odsetkami lub grzywnami lub zawarł wiążące porozumienie w sprawie spłat tych należności;
2) zaświadczenie właściwej terenowej jednostki organizacyjnej ZUS lub KRUS albo innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne, w zakresie art. 109 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp, wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed jego złożeniem, a w przypadku zalegania z opłacaniem składek na ubezpieczenie społeczne lub zdrowotne wraz z zaświadczeniem albo innym dokumentem zamawiający żąda złożenia dokumentów potwierdzających, że odpowiednio przed upływem terminu składania ofert wykonawca dokonał płatności należnych składek na ubezpieczenie społeczne lub zdrowotne wraz z odsetkami lub grzywnami lub zawarł wiążące porozumienie w sprawie tych należności.
3) oświadczenia Wykonawcy, w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp, o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. z 2023 r. poz. 1689 ze zm.), z innym Wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, ofertę częściową lub wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, albo oświadczenia o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty, oferty częściowej lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu niezależnie od innego Wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej (wg Załącznika nr 6 do SWZ);
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
nie dotyczy5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
nie dotyczySEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. W takim przypadku Wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo winno być załączone do oferty.2. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia dołączają do oferty oświadczenie, z którego wynika, które roboty wykonają poszczególni wykonawcy - zgodnie z wzorem Załącznika nr 8 do SWZ.
3. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, Oświadczenie na podstawie 125 ust.1 ustawy Pzp (Załącznik nr 2 do SWZ) składa każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia. Oświadczenie to wstępnie potwierdza brak podstaw wykluczenia oraz spełnianie warunków udziału w zakresie, w jakim każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu.
4. Oświadczenia i dokumenty potwierdzające brak podstaw do wykluczenia z postępowania składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie.
5. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, których oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą, przed podpisaniem umowy o realizację zamówienia, na żądanie, Zamawiającego dostarczą umowę regulującą ich współpracę.
6. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie ponoszą solidarną odpowiedzialność za wykonanie umowy i wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
. Projekt umowy – Załącznik nr 9 do SWZ.2. Zamawiający przewiduje możliwości wprowadzenia zmian do zawartej umowy, na podstawie art. 454-455 ustawy Prawo zamówień publicznych.
3. Zamawiający przewiduje możliwość dokonywania zmian w umowie w formie pisemnej pod rygorem nieważności w następujących przypadkach:
1) Wystąpienia siły wyższej tj. niezależnego od stron losowego zdarzenia zewnętrznego, którego nie można było przewidzieć w momencie zawarcia umowy i któremu nie można było zapobiec mimo dochowania należytej staranności (zagrożenia epidemicznego, epidemii, wojny, stanu klęski żywiołowej, powodzi, pożaru, zamieszek, strajków, ataków terrorystycznych, itp.) mającej wpływ na realizację umowy,
2) Wystąpienia niezależnych od Zamawiającego i Wykonawcy istotnych okoliczności, których nie można było przewidzieć przy zachowaniu należytej staranności,
3) Zmiany powszechnie obowiązujących przepisów prawa w zakresie mającym wpływ na realizację umowy,
4) Zmiany określającej strony umowy wynikającej w szczególności z połączenia, przekształcenia, zmiany firmy, siedziby stron,
5) Zmiany godzin wydawania posiłków,
6) Zmian w przepisach dotyczących pomocy państwa w zakresie dożywiania,
7) Zmian z przyczyn określonych w § 4 Umowy.