BZP: „Posiłki dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Czeladzi na 2025r„
18.11.2024
2024/BZP 00600993/01
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Czeladzi
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
„Posiłki dla podopiecznych
Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Czeladzi na 2025r„
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Czeladzi
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 003450413
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: 17 Lipca 27
1.5.2.) Miejscowość: Czeladź
1.5.3.) Kod pocztowy: 41-250
1.5.4.) Województwo: śląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL22B - Sosnowiecki
1.5.7.) Numer telefonu: 032 265 14 42
1.5.8.) Numer faksu: 032 265 68 11
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: mops@mops.czeladz.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.czeladz.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
„Posiłki dla podopiecznych
Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Czeladzi na 2025r„
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-e38e279d-62a9-4628-a142-49ccfa654389
2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00600993
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2024-11-18
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00035572/03/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.4 Posiłki dla podopiecznych MOPS
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://mops-czeladz.logintrade.net/rejestracja/ustawowe.html3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://mops-czeladz.logintrade.net/rejestracja/ustawowe.html
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: https://mops-czeladz.logintrade.net/rejestracja/ustawowe.html
3.7.) Adres strony internetowej, pod którym są dostępne narzędzia, urządzenia lub formaty plików, które nie są ogólnie dostępne: https://mops-czeladz.logintrade.net/rejestracja/ustawowe.html
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.4.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych
i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz.Urz. UE L 119 z 4.5.2016 r., str. 1), dalej „RODO”, informuję, że:
1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest MOPS, ul. 17 Lipca 27, 41-250 Czeladź
2. W sprawach związanych z Pani/Pana danymi osobowymi proszę kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych (IOD): e-mail: iodo@mops.czeladz.pl, tel.32/265-14-42
3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu przeprowadzenia postępowania i udzielenia zamówienia, prowadzenia dokumentacji księgowo - podatkowej, archiwizacji danych, dochodzenia roszczeń lub obrony przed roszczeniami.
4. Podstawą przetwarzania danych osobowych jest:
a) ustawa z 11.9.2019 r. – Prawo zamówień publicznych;
b) ustawa z 27.8.2009 r. o finansach publicznych;
c) ustawa z 14.7.1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach;
d) art. 6 pkt.1 lit. c RODO – przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze.
5. Odbiorca lub kategorie odbiorców: Podmioty upoważnione na podst. zawartych umów powierzenia oraz uprawnione na mocy obowiąz. przepisów prawa, w szczególności osoby lub podmioty, którym zostanie udostępniona dokumentacja postępowania na podstawie art. 18 oraz art. 74- 76 PZP. Zasada jawności ma zastos. do wszystkich danych os. z wyjątkiem danych, o których mowa w art. 9 ust. 1 RODO (szczególna kategoria danych).
6. Zebrane dane będą przechowywane przez okres nie dłuższy, niż jest to niezbędne do celów, w których dane te są przetwarzane oraz do celów archiwizacyjnych, na podstawie art. 22d ust. 2 Ustawy z dnia 17 lipca 1983r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach, zgodnie z JRW Akt, stanowiącym załącznik do Zarządzenia Nr 5/2020 Dyrektora MOPS w Czeladzi z dnia 3 lutego 2020 r. - zgodnie z art. 78 ust. 1 i 4 PZP przez okres 4 lat od dnia zakończenia postęp. o udzielenie zam., a jeżeli okres obowiązywania umowy w sprawie zam. publ. przekracza 4 lata – przez cały okres obowiązywania umowy.
7. Posiada Pani/Pan prawo:
a) żądania dostępu do danych; w przypadku gdy wykonanie tego obowiązku, wymagałoby niewspółmiernie dużego wysiłku, zam. może zgodnie z art. 75 PZP żądać od osoby, której dane dotyczą, wskazania dodatkowych infor. mających na celu sprecyzowanie nazwy lub daty zakończonego postęp. o udzielenie zam.;
b) żądania sprostowania lub uzupełnienia danych os.; zgodnie z art. 76 PZP wykonanie tego obowiązku nie może naruszać integralności protokołu postępowania oraz jego zał.;
c) usunięcia danych, w przypadku gdy dane osobowe nie są już niezbędne do celów,
w których zostały zebrane lub w inny sposób przetwarzane;
d) żądania ograniczenia przetwarzania danych os.; zgodnie z art. 74 ust. 3 PZP wykonanie tego obowiązku nie ogranicza przetwarzania danych os. do czasu zakończenie postęp. o udzielenie zam.
8. Przysługuje Pani/Pan prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. UODO ul. Stawki 2, 00-913 Warszawa.
9. Pani/Pana dane osobowe nie będą poddawane zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym również profilowaniu.
10. Pani/Pana dane osobowe nie będą przekazywane do państw trzecich.
11. Podanie danych os. jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach PZP, związanych z udziałem w postęp. o udzielenie zam.; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z PZP.
12. Jednocześnie Zamawiający przypomina o ciążącym na Pani/Panu obowiązku informacyjnym wynikającym z art. 14 RODO względem osób fizycznych, których dane przekazane zostaną Zamawiającemu w związku z prowadzonym postępowaniem i które Zamawiający pośrednio pozyska od Wykonawcy biorącego udział w postępowaniu, chyba że ma zastosowanie co najmniej jedno z wyłączeń, o których mowa w art. 14 ust. 5 RODO.
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): nie dotyczy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: ZP.5.U.MOPS.24
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.5.) Wartość zamówienia: 280834,49 PLN
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 2
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Wykonawca sporządza gorący posiłek z własnych produktów i surowców. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania obiadów o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP.
2. Wykonawca sporządza gorące posiłki ściśle wg załączonego jadłospisu (Załącznik nr 1 do opisu przedmiotu zamówienia). Jadłospis powtarza się cyklicznie, w kolejności ustalonej w ww. załączniku (kolejno od poz.1 do 16) do końca realizacji zamówienia.
3. Wykonawca zobowiązany jest przedstawić w cotygodniowym jadłospisie informacje dotyczące składników potraw mogących powodować alergie.
4. Dostarczane posiłki będą przygotowywane przez personel z ważnymi badaniami sanitarno-epidemiologicznymi.
5. Wykonawca dostarcza gorący posiłek do punktu żywienia, we własnych termosach i pojemnikach, własnym środkiem transportu. Przy przewożeniu i wydawaniu posiłków Wykonawca zapewni obsługę i transport zgodnie z wymogami sanitarno-epidemiologicznymi, zapewniając właściwą temperaturę posiłków.
6. Na obiady uczęszczają osoby o umiarkowanej aktywności fizycznej. Punkt Żywienia nr 1 ul. 17 lipca 27, Czeladź, Ilość osób:35, godziny wydawania posiłków od 13.00 do 14.30
7. Gorące posiłki będą wydawane od poniedziałku do piątku. Posiłek na sobotę będzie wydawany w piątek. Na dni świąteczne ustawowo wolne od pracy (ustawa z 18 stycznia 1951r. o dniach wolnych od pracy tj. DZ.U. z 2020r. poz. 1920 z późn. zm.) przypadające w ciągu tygodnia będzie wydawany gotowy posiłek w cenie obiadu. Jeżeli na niedzielę przypadnie dzień ustawowo wolny od pracy to na ten dzień również będzie wydawany gotowy posiłek w cenie obiadu.
8. Posiłek na dni świąteczne wydawany będzie w dniu poprzedzającym to święto, przy wydawaniu gorącego posiłku.
9. Przykładowo posiłek na sobotę i dni świąteczne powinien składać się z: konserwy mięsnej (min.300g), pasztetu (min.300g), konserwy rybnej (min.300g) pulpetów lub klopsików w słoiku (min.500g) bigosu w słoiku (min. 500g), gołąbków w słoiku (min.500g), fasolki po bretońsku w słoiku (min. 500g) lub innego obiadowego dania w słoiku (min.500g) i pieczywa. W ramach posiłków na sobotę i dni świąteczne powinny być dostarczane wszystkie wymienione pozycje, wydawane cykliczne.
10. Wymienione powyżej ilości posiłków należy traktować jako ilości szacunkowe, które mogą ulegać weryfikacji wyłącznie przez Zamawiającego. Przewidywana minimalna ilość: 8500 posiłków w okresie realizacji umowy.
11. Wydawanie posiłków nastąpi po udokumentowaniu prawa do poboru posiłku przez osoby korzystające ze stołówki.
12. Wykonawca zachowuje prawo do rozliczenia obiadu zgodnie z zamówieniem również w przypadku wystąpienia różnicy między ilością zamówioną a wydaną.
13. Rozładunek i transport termosów i pojemników jest obowiązkiem Wykonawcy.
14. Mycie termosów i pojemników Wykonawca zapewnia we własnym zakresie poza punktem żywienia.
15. Talerze i sztućce dostarcza Zamawiający.
16. Zadaniem Wykonawcy jest zapewnienie osoby w punkcie żywienia do sprawnego funkcjonowania punktu żywienia.
17. Osoba wydająca posiłki powinna posiadać aktualne badania lekarskie, książeczkę zdrowia oraz właściwą odzież roboczą.
18. Obowiązkiem Wykonawcy jest codzienny odbiór termosów i pojemników po posiłkach oraz mycie i wyparzanie brudnych naczyń i sztućców własnymi środkami myjącymi, przy użyciu sprzętu będącego na wyposażeniu punktu żywienia.
19. Wykonawca zobowiązuje się do utrzymania porządku w pomieszczeniach kuchni, jadalni, zapleczu własnymi środkami czystości.
20. Wykonawca usuwa z ww. placówek odpady.
21.Wykonawca przestrzega zasad higieny w pomieszczeniach oddanych w użytkowanie oraz przy wydawaniu posiłków stosuje dodatkowe środki ochrony sanitarnej oraz zasad BHP i p.poż.
22. Wykonawca ponosi ryczałtowy koszt dostawy przez Zamawiającego mediów oraz ryczałtowy koszt za używanie pomieszczeń kuchennych. Kwota ryczałtowa za media wynosi 500,00 zł netto miesięcznie plus 23% VAT. Zapłata nastąpi „z góry” do dnia 10-go danego miesiąca na podstawie wystawionej przez Zamawiającego faktury VAT.
23. Wykonawca zobowiązuje się do użytkowania powierzonego sprzętu zgodnie z instrukcjami obsługi.
24. Wykonawca ponosi koszt naprawy powierzonego sprzętu.
25. Wykonawca sporządza posiłek Wigilijny z własnych produktów i surowców.
26. Wykonawca sporządza posiłek Wigilijny ściśle wg załączonego jadłospisu (Załącznik nr 3 do opisu przedmiotu zamówienia).
27. Posiłek Wigilijny wydany będzie w dniu wskazanym przez Zamawiającego wg jadłospisu określonego w załączniku nr 3 do opisu przedmiotu zamówienia.
28.Wykonawca zobowiązuje się do przestrzegania wszelkich zaleceń związanych z
zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz
wywołanych nimi sytuacji kryzysowych.
29. Zamawiający wymaga aby osoby wykonujące czynności bezpośrednio związane z realizacją zamówienia, tj. kucharz lub pomoc kuchenna łącznie z osobami na zastępstwo były zatrudnione na umowę o pracę.
30. Zamawiający będzie zgłaszał Wykonawcy z jednodniowym wyprzedzeniem do godz. 11:00 ilość gorących posiłków (dotyczy tylko części I) przewidzianych do wydania na dzień następny.
31. Zamawiający dopuszcza minimalne temperatury posiłków zgodnie z systemem HACCP.
32. Zamawiający dopuszcza odstąpienie od wymaganej temperatury +/-5 stopni (dla części 1 zamówienia tj. posiłki gorące).
33. Zamawiający dopuszcza +/- 10% odchylenia od wymaganej wartości energetycznej zestawów obiadowych.
34. Za zgodą Zamawiającego, w wyjątkowych sytuacjach wynikających z sytuacji losowych, niezależnych od Wykonawcy, dopuszcza się inną propozycję posiłku w danym dniu. Zmiana nie może powodować zmniejszenia jakości i gramatury wydawanego posiłku.
Ustalenia ogólne dla Części I i Części II
1. Wykonawca sporządza na koniec każdego miesiąca zestawienie zbiorcze obejmujące ilość wydanych gorących posiłków i podwieczorków, zgodnie z zapotrzebowaniem na dany miesiąc.
2. Zamawiający wymaga od Wykonawcy należytego traktowania osób korzystających z punktu żywienia.
3. Wymienione powyżej ilości posiłków należy traktować jako ilości szacunkowe, które mogą ulegać weryfikacji wyłącznie przez Zamawiającego.
4. Nie dopuszcza się dokonywania zmian w załączonych jadłospisach bez uprzedniej zgody przełożonego właściwej komórki organizacyjnej. W przypadku zmiany jadłospisu dla Części I i II należy wybrać posiłek z listy czyli Załącznika nr 1 i 2 do opisu przedmiotu zamówienia w takiej samej cenie jaka przypada na dzień dokonania zmiany. Jadłospis powtarza się cyklicznie, (posiłki będą wydawane w kolejności ustalonej w ww. załączniku tzn. kolejno od poz.1 do 16 dla Części I i od poz. 1 do 15 dla Części II) od początku do końca realizacji zamówienia.
5. W przypadku nieprzygotowania posiłku lub jego części z winy Wykonawcy, Zamawiający ma prawo zakupu posiłków lub jego części u innego Wykonawcy, a kosztami zakupu w całości obciąży Wykonawcę. Wysokość kosztów posiłków może wtedy przekroczyć ustaloną cenę wyżywienia na 1 osobę.
6. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli wydawania posiłków. Z kontroli sporządzany jest protokół w dwóch egzemplarzach po jednym dla Zamawiającego i dla Wykonawcy.
7. Po wcześniejszym ustaleniu terminu Wykonawca ma możliwość zapoznania się z warunkami lokalowymi i technicznymi w punkcie żywienia.
8. Odpowiedzialność przed organami Inspektoratu Sanitarnego w zakresie związanym z żywieniem za punkt żywienia spoczywa po stronie Wykonawcy.
9. Wykonawca jest zobowiązany przez cały czas trwania umowy do posiadania aktualnej Decyzji Powiatowego Inspektora Sanitarnego na prowadzenie działalności w zakresie objętym zamówieniem tj. produkcji potraw od surowca do gotowego wyrobu oraz prowadzenia usług cateringowych. (Decyzja musi dotyczyć miejsca produkcji posiłków objętych niniejszym zmówieniem). Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli ważności ww. dokumentu przez cały czas trwania umowy.
4.2.5.) Wartość części: 184817,13 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-02 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: dla wszy2cz zamkrytocenyofert są:1)Cena-max 60%(C)2) Zatrulubskierdorealiz zamosniepeł-max40% (Pd)Of zostocenionez pomsyspkt,zgzponiż kr:KrytI-Cenaofertbrutto(C)–max 60%a)Zamprzyznmaxlicz60pkt ofWyk z najniż ceną brutto za wyk przed zam, zg z form ofert, stanowiącymZał nr 1 do nin. SWZ,b) il pkt przyzn poz of Wykzostoblzgnastwzizaodo2mscpoprzeci:opktC=najcwystę:cbadwofx60Uwnr1:Zgzart.225ust.ustawypzp,jeżelizłożof,którejwybprowdopowstuZamobowpodatkzgzprzepopododtowiusłZamwceluocenytakiejofdoliczadoprzedstwnie pododtowi usł,miałbyobowroz zgztymi przep. Wyk,składof,inforZamczywybofbędzieprowdo powstuZamobowpodawsknazwę(rodzaj)towlubusł,którychdostlubśwbęprowogopowst,orazwskichwartbezkw podistaoddtowisł,którazgzwiedząWykziemiałazasto.WpowprzypWykpodwormofloartnettowodniedowsakrprzedm zam,zamieszwscprzeznnawskcebruprodstosinfoowobow podatk.KrytII–Zatrubskiersiepełdo realiz zam-max40Pd)Zamwramtegokrytprzyzykpktapodsośwzawwpkt2formof.Wykotrz40pktzzatubkiedoealzajużzatrud osniepoktmowprzepiso rehabzawodiołorazzatruonieplubwłprzeppańczłoUElubEOG,naczasrealiprzedzam,do wykczynzwiązrealprzedzam.Osniepemusibyćzatrudnnacałyetatwprzypumopracę,awprzypumcywi-pra wynag os niepniemożebyćmniniż inistawgodzokrezgzUstzdn10pa02rominwynagzapracę(t.j.Dz.U.z2020r.poz. 2207).Licz godz pracy prac zatrud na pod um cyw-pra musi być zg z l godz przepra przez prac zatrud na um o pracę cały etat).Dod zapisy zost zaw w §4 umowy (zał nr7a/b doSWZ).W prz gdyWyk w złoż of nie uzup pola dot. zatrud/skier do realiz zam os niep lub zatr na war innych niż określ pow wówczas otrzyma 0 pkt Liczpkt w kryt"cena brutto"zost zaok do 2 msc po przeci. Jeż 3 cyfra po przeci jest mn niż 5 to przy zaok 2 cyfra nie ulega zm, a jeż 3 cyfra po przeci jest równa 5 lub większa to 2 cyfra zost zaok w górę.Końc ocena stanowić będzie sumę pkt przyzn za poszcz krytZa najko zost uzn of, która uzysk najw łącz il pkt.Przy obl pkt będzie miała zast mat zas zaok liczb do 2 miejsc po przeci. Oc of jest sumą uzysk pkt w kryt cena i kryt zat/skier os niep.Wyk na pod kryt C br oraz zatrud/skier os niep może uzysk max 100 pkt. Przy oblicz pkt będzie miała zast mat zas zaok lizb do 2 mi po przeci. Unr 2: Przy oblicz pkt Zam zast zaok do 2 msc po przeci wg zas, że 2 cyf po przeci od 5 w górę pow zaok 2 cyfrypo przeci w górę o 1. Jeśli 3 cyfra po przeci jest mn niż 5, to 2 cyf po przeci nie ulega zmianie.2. Ocen będą podleg wył oferty nie podleg odrzuc. 3. Za najko zost uzn of która otrz najwięk il pkt łącz ze wszystkich kryt.4. W syt, gdy Zam nie będ mógł dok wyb najko of ze wzg na to, że zost złoż of o takiej samej il pkt, wezwie on Wyk, którzy złoż te of do złoż w termokreśl przez Zam of dod zaw nową cenę. Wyk składając of dodatkowe, nie mogą zao cen wyższych niż zaofe w uprz złoż przez nich of.5. W toku bad of i oceny of Zam może żąd od Wyk wyj dot treści złoż przez nich of oraz lub innych skład dok lub ośw. Wyk są zobow do przedst wyj w term wskaz przez Zam.6. Zam wyb najko ofertę w term związ ofertą określ na platf zakup z postęp.7. Jeżeli term zw ofertą upłynie przed wyb najko of, Zam wezwieWyk, kt of otrzym najwyż oc do wyraż w wyzn przez Zam ter pis zg na wybór jego of.8. W przyp braku zgody o której mowa w pkt 7 of podlega odrzuc, a Zam zwr się o wyr takiej zgody do kolejnego Wyk, którego of zost najwyż ocen, chyba że, zach przesł do unie postęp.9. Zam unieważnia postęp o udziel zam, jeżeli:9.1 nie złoż żadn wniosku o dop do udziału w post albo żadn of,9.2 wszys złoż wn o dop do udz w post albo oferty podleg odrzuc,9.3 cena lub koszt najko of lub of z najniż cen przew kwotę, którą Zam przezn na sfinans zam, chyba że Zam może zwięk tę kwotę do ceny lub kosztu najko of,9.4 w przyp, o których mowa w art. 248 ust. 3, art. 249 i art. 250 ust. 2, zost złoż of dod o takiej sam cenie lub koszcie,9.5 wyst ist zm okolipow, że prow postęp lub wyk zamówi nie leży w inter publ, czego nie można było wcześniej przewić,9.6. postęp obarcz jest niemożl do usu wadą uni zaw niepodl uniew um w spr zam pub.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: zatrudnienie/skierowanie osoby niepełnosprawnej
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Opis dla Cz II
Przedmi zam jest us polegająca na przyg i dost do PWD „Planeta Saturn” oraz OWDi R w Będzinie Filia w Czel posiłków got do spożycia w formie podw dla mak 30 dzieci w wieku szko.Kod CPV: 55 32 10 00 - 6 – Usł przygoto posiłków55 52 00 00 - 1 – Usł dost posiłków55 32 00 00 - 9 - Usł poda posiłków Wyk sporządza podwieczorek z własnych prod i surowców, z wyłączeniem napojów które sporządza Zam z prod dost przez Wyk. Wyk dostarcza podwieczorek pod wskazany adres własnym środkiem transportu i przekazuje go opiei placówki. Wydawanie podwieczorku należy do obowi Zam.Z podw korzystają dzieci od 6 do 15 lat o umiarkowanej aktywności fizyPodw będzie przygotowywany ściśle wg zał jadłospisu (Zał nr 2 do opisu przedm zam). Jadłospis powtarza się cyklicznie, w kolejności ustalonej w ww. załą (kolejno od poz.1 do 15) do końca realizacji zamówienia. W razie wyjazdu dzieci na wycieczkę Wyk przygotuje tzw.: "suchy prowiant" zgodnie z Zał nr 2 do Opisu przedmiotu zam. Zam poinfWyko o planowanej wycieczce telefonicznie lub za pomocą środków kom elektre (e-mail) z wyprzedzeniem 3 dni roboczych.Zam wykonane zostanie w następujący sposób: od pn do pt w godz od 12:00 do 13:00 w trakcie roku szkolnego, natomiast w ferie i wakacje w godzinach od 8:00 do 9:00 (z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy i innych dni wolnych ustalonych przez Zam dla mak 30 dzieci (maksymalnie 7.500 podwieczorków = 250 dni x 30 dzieci). W wyjątkowej sytzwiązanej ze zmianą org pracy placówki, dostawa podw odbędzie się o innej godzinie - po wcześniejszym uzg z Wyk. Z podw korzystają dzieci w wieku szkolnym. W sytuacji wprowadzenia obostrzeń epidem (zamknięcie Placówki), Zam dopuszcza zmianę co do ilości osobodni.Msc dowożenia podwi PWD„Planeta Saturn”, ul. Biedermanna 2, 41-250 Czeladź 15 dzieci od 12:00 do 13:00, wakacje od 8:00 do 9:00 od pn do pt, OWDiR w Będzinie Filia w Czel ul. 11 listopada 8, 41-250 Czeladź 15 dzieci od 12:00 do 13:00, wakacje od 8:00 do 9:00 od pn do pt, Wyk zapewnia niezbędne talerze i sztućce. Akcept są op biodegradowalne, papierowe, drewniane i wielokrotnego użytku. Odbiór op term wielokro użytku przez Wyk będzie możliwy dnia następnego lub tego samego dnia, kiedy zostały doręczone w nich posiłki w godz od 16:30 do 17:00.Wyk zobowi jest prowadzić zest dost posiłków dla każdego dnia i przedkładać go każdora do podpisu os upow ze strony Zam w każdym dniu dostawy. Zest musi zawierać m. in: potw daty, go, ilości posiłków oraz ich zgodności pod wzgl jakości z załącznikiem nr 2 do Opisu przed zam tj. Jadłospis. Wyk sporz na koniec każdego msc zest zbiorcze obejmujące ilość dost w danym miesiącu pod. Zam poniesie odpłatność (zapłaci) tylko za fakt dost liczbę posiłków.Wymienione powyżej ilości podwi należy traktować jako ilości maksymalne. Rzeczy dzienna liczba posiłków uzależniona będzie od obecności dzieci w placówce.Zam zastrzega możliwość zmniejszailości dost podw. O liczbie podwieczorków w danym dn Wyk będzie informowany przez Zam w dniu poprzedz dzień dostawy, maks do godziny 16:00 tel lub w (e-mail).W szczeg przyp, po wcześniej uzyskanej zgodzie Zam istnieje możliwość zm kole dos posiłków, jednak tak aby nie były one powtarzalne.Nie dopuszcza się dokony zmian w zał jadłospisie dot. OWDiR bez uprzedniej zgody przeł wł komórki org, a w przypadku PWD „Planeta Saturn” bez up zgSt Wycho PWD”. W przypa zmiany jadłospisu należy wybrać podw z listy czyli Zał nr 2 do opisu przedmiotu zam w takiej samej cenie jaka przypada na dzień dokonania zmiany. Jadłospis powtarza się cyklicznie, (podwi będą wydawane w kolejności ustalonej w ww. zał tzn. kolejno od poz.1 do 15) od początku do końca realizacji zam Zam zastrzega sobie prawo do otrzymywania różnych porcji owoców w tygodniu. Dany owoc nie może się powtarzać w ciągu jednego tygodnia.Wyk zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyż standardzie z uwzględnieniem najlepszych tradycji kuli, z wyklpółproduktów i zgodnie z wymogami PIS, norm sysHACCP oraz innych obow w tym zakresie aktów prawnych. Wyk zobosię przy wykonywaniu umowy do przestrzegania zapisów prawnych i obow norm w zakresie przechowywania, przygotowywania i transportu art spoż w szczeustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpżywności i żywienia (t.j.Dz.U.z2023r.poz1448zpóźn. zm.).Zamzastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: potrawy powinny być przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetw, bez substancji doda, kons zagęs, barwiących lub sztucznie aromatDo przygo posiłku należy zastos: produkty zbożowe; warzywa i owoce, surowe lub nisko przet, o niskiej zawartości cukrów i substancji słodzących. Zam zabrania używania prod z zaw syropu gluko, syropu gluk- frukt aspar oraz innych szkodliwych słodzików dodaw do żywności.Posiłki dost będą sam przyst do przewozu żywności przez osobę posiadającą odpowiednie pozwolenie sanepidu. Pojazd, którym przewożone są posiłki dla dzieci jest zgłoszony do sanepidu i ma wydaną odpowiednią zgodę.Posiłki ciepłe mają być dost w pojem utrzy ich tem(65 stopni) i gotowe do spożycia po ich dostarczeniu.Posiłki, które nie będą wymagały podtr tem będą zapa i poporc dla każdego dziecka osobno.Wyk zobowi jest do pobi i przepróbek posiłków we wł zakresie.Zgodnie z wymogami PIS, posiłek w formie cat musi zostać wydany w czasie 4 godzin od momentu jego sporządzenia (wyprodukowania).Wyk odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed PIS.Wyk ponosi pełną odpowiedzialność cywilną, adm i karną za jakość dost posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygo i trans, mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie żywionych dzieci.W przypadku nieprzyg podwi lub jego części z winy Wyk, Zam ma prawo zakupu podwi lub jego części u innego Wyk a kosztami zakupu w całości obciąży Wyk. Wys kosztów podw może wtedy przekroczyć ustaloną cenę wyżywienia na 1 osZam zastr sobie prawo kontroli podwieczorków. Z kontroli sporządzany jest proT w 2 egz po 1 dla Zam i dla Wyk.Wyk jest zob przez cały czas trwania umowy do posiad akt Dec Powi IS na prowadzenie działalności w zakresie objętym zam tj. produkcji potraw od surowca do gotowego wyrobu oraz prowadzenia usług cateringowych. (Dec musi dotyczyć miejsca prod posiłków objętych niniejszym zm). Zam zastrzega sobie prawo kontroli ważn ww. doku przez cały czas trwania umowy.Zam wymaga aby os wyko czynności bezp zw z realizacją zam, tj. kucharz lub pomoc kuchenna łącznie z oS na zastępstwo były zatr na umowę o pracę.Zam dop +/- 10% odchylenia od wym wartości energet zest podwieczorków.Posiłek Wigilijny dla łącznej ilości 40 osób, wydany będzie w dn wska przez Zam wg jadłospisu określonego w załączniku nr 4 do opisu przedmiotu zam.Wyk sporządza posi Wigilijny z własnych produktów i surowców. Wyk sporządza posi Wigilijny ściśle wg zał jadłospisu (Zał nr 4 do opisu przedm zam). Wyk zobow się również do dostarczania niezbędnych naczyń ca, pełnej zastawy stołowej, obrusów, dekoracji świątecznych oraz zapewnienia obsługi kelnerskiej na czas trwania spotkania Wigilijnego.Msc dostarczenia posiłku Wigili.PWD Planeta Saturn”, ul. Biedermanna 2, 41-250 Czel 20osOd 15:00 do 17:00 OWDiR w Będz e Filia w Czel ul. 11 listo 8, 41-250 Czel Grudzień 2025 dokł termin wyzn przez Zam uzg z WyUstalenia ogólne dla Cz I i Cz II1. Wyk sporzą na koniec każdego msc zestzbiorcze obejmujące ilość wydanych gorących posiłków i podw, zgodnie z zapotrzeb na dany miesiąc.Zam wymaga od Wyk należy trakto os korzys z pkt żywienia.Wymipowyżej ilości posiłków należy traktować jako ilości szacun, które mogą ulegać weryfikacji wyłącznie przez Zam. Nie dopuszsię dok zmian w zał jadłospisach bez uprzedniej zgody przełoż włkomórki org. W przypadku zmiany jadłospisu dla Cz I i II należy wybrać posiłek z listy czyli Zał nr 1 i 2 do opisu przedm zam w takiej samej cenie jaka przypada na dzień dokonania zm. Jadłospis powtarza się cyklicznie, (posiłki będą wydawane w koli ustj w ww. zał tzn. kolejno od poz.1 do 16 dla Cz I i od poz. 1 do 15 dla Cz II) od początku do końca realizacji zam. W przyp nieprzyg posiłku lub jego części z winy Wyk Zam ma prawo zakupu posiłków lub jego części u innego Wyk, a kosztami zakupu w całości obciąży Wyk. Wys kosztów posiłków może wtedy przekroczyć ustaloną cenę wyż na 1 osobę. Zam zastrzega sobie prawo kontroli wyd posiłków. Z kontroli sporząjest prot w dwóch egz po jednym dla Zam i dla WykPo wcześ ustaleniu term Wyk a ma możliwość zapo się z waru lok i tech w pkt żywienia. Odp przed organ IS w zakresie zwi z żywieniem za pkt żywienia spoczywa po stronie Wyk Wyk jest zob przez cały czas trwa um do posia akt Dec PIS na prow działalności w zakr objętym zam tj. prod potraw od surowca do got wyrobu oraz prowad usług cate. (De musi dotyczyć miejsca prod posiłków objętych ninie zmówi)Zamaw zastrzega sobie prawo kontroli ważności ww. dokum przez cały czas trwania um
1.Wyk sporządza gorący posiłek z własnych produktów i surowców. Wykonawca zobowiązany jest do przygoto obiadów o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. 2.Wyk sporządza gorące posiłki ściśle wg załączonego jadłospisu (Załącznik nr 1 do opisu przedmiotu zamówienia). Jadłospis powtarza się cyklicznie, w kolejności ustalonej w ww. załączniku (kolejno od poz.1 do 16) do końca realizacji zamówienia.3.Wykonawca zobowiązany jest przedstawić w cotygodniowym jadłospisie informacje dotyczące składników potraw mogących powodować alergie.4.Dostarczane posiłki będą przygotowywane przez personel z ważnymi badaniami sanitarno-epidemiologicznymi.5.Wykonawca dostarcza gorący posiłek do punktu żywienia, we własnych termosach i pojemnikach, własnym środkiem transportu. Przy przewożeniu i wydawaniu posiłków Wykonawca zapewni obsługę i transport zgodnie z wymogami sanitarno-epidemiologicznymi, zapewniając właściwą temperaturę posiłków.6. Na obiady uczęszczają osoby o umiarkowanej aktywności fizycznej.
4.2.5.) Wartość części: 96017,36 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-02 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: dla wszy2cz zamkrytocenyofert są:1)Cena-max 60%(C)2) Zatrulubskierdorealiz zamosniepeł-max40% (Pd)Of zostocenionez pomsyspkt,zgzponiż kr:KrytI-Cenaofertbrutto(C)–max 60%a)Zamprzyznmaxlicz60pkt ofWyk z najniż ceną brutto za wyk przed zam, zg z form ofert, stanowiącymZał nr 1 do nin. SWZ,b) il pkt przyzn poz of Wykzostoblzgnastwzizaodo2mscpoprzeci:opktC=najcwystę:cbadwofx60Uwnr1:Zgzart.225ust.ustawypzp,jeżelizłożof,którejwybprowdopowstuZamobowpodatkzgzprzepopododtowiusłZamwceluocenytakiejofdoliczadoprzedstwnie pododtowi usł,miałbyobowroz zgztymi przep. Wyk,składof,inforZamczywybofbędzieprowdo powstuZamobowpodawsknazwę(rodzaj)towlubusł,którychdostlubśwbęprowogopowst,orazwskichwartbezkw podistaoddtowisł,którazgzwiedząWykziemiałazasto.WpowprzypWykpodwormofloartnettowodniedowsakrprzedm zam,zamieszwscprzeznnawskcebruprodstosinfoowobow podatk.KrytII–Zatrubskiersiepełdo realiz zam-max40Pd)Zamwramtegokrytprzyzykpktapodsośwzawwpkt2formof.Wykotrz40pktzzatubkiedoealzajużzatrud osniepoktmowprzepiso rehabzawodiołorazzatruonieplubwłprzeppańczłoUElubEOG,naczasrealiprzedzam,do wykczynzwiązrealprzedzam.Osniepemusibyćzatrudnnacałyetatwprzypumopracę,awprzypumcywi-pra wynag os niepniemożebyćmniniż inistawgodzokrezgzUstzdn10pa02rominwynagzapracę(t.j.Dz.U.z2020r.poz. 2207).Licz godz pracy prac zatrud na pod um cyw-pra musi być zg z l godz przepra przez prac zatrud na um o pracę cały etat).Dod zapisy zost zaw w §4 umowy (zał nr7a/b doSWZ).W prz gdyWyk w złoż of nie uzup pola dot. zatrud/skier do realiz zam os niep lub zatr na war innych niż określ pow wówczas otrzyma 0 pkt Liczpkt w kryt"cena brutto"zost zaok do 2 msc po przeci. Jeż 3 cyfra po przeci jest mn niż 5 to przy zaok 2 cyfra nie ulega zm, a jeż 3 cyfra po przeci jest równa 5 lub większa to 2 cyfra zost zaok w górę.Końc ocena stanowić będzie sumę pkt przyzn za poszcz krytZa najko zost uzn of, która uzysk najw łącz il pkt.Przy obl pkt będzie miała zast mat zas zaok liczb do 2 miejsc po przeci. Oc of jest sumą uzysk pkt w kryt cena i kryt zat/skier os niep.Wyk na pod kryt C br oraz zatrud/skier os niep może uzysk max 100 pkt. Przy oblicz pkt będzie miała zast mat zas zaok lizb do 2 mi po przeci. Unr 2: Przy oblicz pkt Zam zast zaok do 2 msc po przeci wg zas, że 2 cyf po przeci od 5 w górę pow zaok 2 cyfrypo przeci w górę o 1. Jeśli 3 cyfra po przeci jest mn niż 5, to 2 cyf po przeci nie ulega zmianie.2. Ocen będą podleg wył oferty nie podleg odrzuc. 3. Za najko zost uzn of która otrz najwięk il pkt łącz ze wszystkich kryt.4. W syt, gdy Zam nie będ mógł dok wyb najko of ze wzg na to, że zost złoż of o takiej samej il pkt, wezwie on Wyk, którzy złoż te of do złoż w termokreśl przez Zam of dod zaw nową cenę. Wyk składając of dodatkowe, nie mogą zao cen wyższych niż zaofe w uprz złoż przez nich of.5. W toku bad of i oceny of Zam może żąd od Wyk wyj dot treści złoż przez nich of oraz lub innych skład dok lub ośw. Wyk są zobow do przedst wyj w term wskaz przez Zam.6. Zam wyb najko ofertę w term związ ofertą określ na platf zakup z postęp.7. Jeżeli term zw ofertą upłynie przed wyb najko of, Zam wezwieWyk, kt of otrzym najwyż oc do wyraż w wyzn przez Zam ter pis zg na wybór jego of.8. W przyp braku zgody o której mowa w pkt 7 of podlega odrzuc, a Zam zwr się o wyr takiej zgody do kolejnego Wyk, którego of zost najwyż ocen, chyba że, zach przesł do unie postęp.9. Zam unieważnia postęp o udziel zam, jeżeli:9.1 nie złoż żadn wniosku o dop do udziału w post albo żadn of,9.2 wszys złoż wn o dop do udz w post albo oferty podleg odrzuc,9.3 cena lub koszt najko of lub of z najniż cen przew kwotę, którą Zam przezn na sfinans zam, chyba że Zam może zwięk tę kwotę do ceny lub kosztu najko of,9.4 w przyp, o których mowa w art. 248 ust. 3, art. 249 i art. 250 ust. 2, zost złoż of dod o takiej sam cenie lub koszcie,9.5 wyst ist zm okolipow, że prow postęp lub wyk zamówi nie leży w inter publ, czego nie można było wcześniej przewić,9.6. postęp obarcz jest niemożl do usu wadą uni zaw niepodl uniew um w spr zam pub.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: zatrudnienie/skierowanie osoby niepełnosprawnej
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 7
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu na zasadach określonych w Rozdziale IX SWZ, oraz spełniają określone przez Zamawiającego warunki udziału w postępowaniu.2. Na podstawie art.112 ustawy pzp, o udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:
a) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym – Zamawiający nie formułuje warunku udziału w postępowaniu w tym zakresie,
b) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów - Zamawiający nie formułuje warunku udziału w postępowaniu w tym zakresie,
c) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
dla Części 1 - Zamawiający uzna, że Wykonawca spełnia warunek w zakresie sytuacji ekonomicznej lub finansowej, jeżeli Wykonawca wykaże, że posiada odpowiednie ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na sumę gwarancyjną nie mniejszą niż w wysokości 85.000,00 zł (słownie: osiemdziesiąt pięć tysięcy złotych 00/),
dla Części 2 - Zamawiający uzna, że Wykonawca spełnia warunek w zakresie sytuacji ekonomicznej lub finansowej, jeżeli Wykonawca wykaże, że posiada odpowiednie ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na sumę gwarancyjną nie mniejszą niż w wysokości 40.000,00 zł (słownie: czterdzieści tysięcy złotych 00/100),
d) zdolności technicznej lub zawodowej:
dla Części 1
Zamawiający wymaga, aby Wykonawca wykazał, że w ciągu ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, w tym okresie, wykonał lub wykonuje należycie zamówienie, którego przedmiotem było lub jest przygotowywanie, dostarczanie i podawanie gorących posiłków. Wykonawca spełni warunek na poziomie minimalnym, jeżeli wykaże:
co najmniej 3 (trzy) usługi w zakresie przygotowywania, dostarczania i podawania gorących posiłków, przy czym przedmiotowa usługa winna być świadczona w sposób ciągły dla co najmniej 20 osób dziennie przez okres co najmniej 6 miesięcy – z podaniem Wykonawcy, wykazanej usługi lub podmiotu na zasoby, na które powołuje się Wykonawca, jej wartości, liczby osób korzystających z przedmiotowej usługi, przedmiotu (krótkiego opisu), daty (dat) wykonania i podmiotów, na rzecz których usługa ta została wykonana lub jest wykonywana oraz załączy dowody potwierdzające, czy wykazana usługa została wykonana należycie, zamieszczając przedmiotowe informacje w Wykazie wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych – również wykonywanych usług w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie stanowiącym załącznik nr 5a/5b do SWZ.
dla Części 2
Zamawiający wymaga, aby Wykonawca wykazał, że w ciągu ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, w tym okresie, wykonał lub wykonuje należycie zamówienie, którego przedmiotem było lub jest przygotowywania i dostarczania podwieczorków (lub innych podobnych swym rodzajem posiłków). Wykonawca spełni warunek na poziomie minimalnym, jeżeli wykaże:
co najmniej 3 (trzy) usługi w zakresie przygotowywania i dostarczania podwieczorków (lub innych podobnych swym rodzajem posiłków), przy czym przedmiotowa usługa winna być świadczona w sposób ciągły dla co najmniej 15 dzieci dziennie przez okres co najmniej 6 miesięcy – z podaniem Wykonawcy, wykazanej usługi lub podmiotu na zasoby, na które powołuje się Wykonawca, jej wartości, liczby dzieci korzystających z przedmiotowej usługi, przedmiotu (krótkiego opisu), daty (dat) wykonania i podmiotów, na rzecz których usługa ta została wykonana lub jest wykonywana oraz załączy dowody potwierdzające, czy wykazana usługa została wykonana należycie, zamieszczając przedmiotowe informacje w wykazie wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych – również wykonywanych usług w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie stanowiącym załącznik nr 5a/5b do SWZ.
/* okres ostatnich trzech lat nie dotyczy lat kalendarzowych, przy obliczaniu tego terminu należy stosować art. 112 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 roku Kodeks Cywilny, zgodnie z którym termin oznaczony w latach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu.
W przypadku składania oferty na obydwie części, Wykonawca winien wykazać minimum po 3 usługi potwierdzające odpowiednio spełnienie warunku odrębnie dla Części 1 i dla Części 2.
3. Zamawiający, w stosunku do Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, w odniesieniu do warunku dotyczącego zdolności technicznej lub zawodowej – dopuszcza łączne spełnianie warunku przez Wykonawców.
4. Zamawiający może na każdym etapie postępowania uznać, że Wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeli posiadanie przez Wykonawcę sprzecznych interesów, w szczególności zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych przez Wykonawcę w inne przedsięwzięcia gospodarcze Wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: nie dotyczy
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Zg z art. 274 ust. 1 ust pzp Zam przed wyborem najkorzystniejszej oferty wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 dni, akt na dzień złożenia, następujących podmiotowych środków dowodowych:
1. W zakresie spełnienia warunków udziału w postępowaniu o udzielenie zam publ tj.:
a) Wykaz usł wykaz wykonanych lub wykonywanych usł, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane wg wzoru na zał. Nr 5 a/b do SWZ oraz załączenia dowodów, czy usługi te zostały wykonane lub są wykonywane należycie.
- w Cz I - przygotowanie, dostarczanie i podawanie gorącego posiłku świadczonych w sposób ciągły dla co najmniej 20 osób dziennie przez okres co najmniej 6 msc wraz z zał dowodów czy usługi wymienione w wyżej wymienionym Wykazie zostały wykonane lub są wykonywane należycie (min. 3 usługi),
- w Cz II – przygotowanie i dostarczenie podwieczorku dla dzieci, świadczonych w sposób ciągły dla co najmniej 15 dzieci dziennie przez okres co najmniej 6 msc wraz z zał dowodów czy usługi wymienione w wyżej wymienionym Wykazie zostały wykonane lub są wykonywane należycie (min. 3 usługi).
Dowodami potw, czy usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie są:
- referencje, bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego usługi były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane – w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert w niniejszym postępowaniu,
- ośw Wykonawcy – jeżeli z uzasadnionych przyczyn o obiektywnym charakterze Wykonawca nie jest w stanie uzyskać referencji, bądź innych dokumentów wystawionych przez podmiot, na rzecz którego usługi były wykonywane, a w przypadku świadczeń okres lub ciągłych są wykonywane (w takim przypadku w treści przedmiotowego ośw Wyko zobowiązany jest wskazać obiektywne przyczyny uniemożliwiające uzyskanie referencji bądź innych dokumentów wystawionych przez podmiot trzeci). W przypadku, gdy Zamawiający jest podmiotem, na rzecz którego usługi wskazane w wykazie usług zostały wcześniej wykonane, Wykonawca nie ma obowiązku przedkładania dowodów, o których mowa powyżej.
Wzór Wyk usług, stanowiący Załącznik nr 5 do SWZ przekazany zostanie Wykonawcy, którego oferta zostanie najwyżej oceniona, w postaci elektronicznej wraz z wezwaniem do złożenia dokumentów na podstawie art. 274 ust.1 do ustawy pzp.
b) dokumentów potw, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia ze wskazaniem sumy gwarancyjnej tego ubezpieczenia
UWAGA:
Zamawiający nie wzywa do złożenia podmiotowych środków dowodowych, jeżeli:
1. może je uzyskać za pomocą bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych, w szczególności rejestrów publicznych w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne, o ile Wykonawca wskazał w oświadczeniu, o którym mowa w art. 125 ust. 1 pzp dane umożliwiające dostęp do tych środków,
2. podmiotowym środkiem dowodowym jest oświadczenie, którego treść odpowiada zakresowi oświadczenia, o którym mowa w art. 125 ustawy pzp.
Wykonawca nie jest zobowiązany do złożenia podmiotowych środków dowodowych, które Zamawiający posiada, jeżeli Wykonawca wskaże te środki oraz potwierdzi ich prawidłowość i aktualność.
UWAGA:
W przypadku oferty składanej przez Wyk ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia publ, oświadczenie o spełnianiu warunków, o których mowa w rozdz. X. pkt I. ppkt 2 składa przynajmniej jeden z Wyk lub wszyscy Wyk złożą oświadczenia lub wspólne ośw, że łącznie spełniają te warunki.
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
nie dotyczy5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
1. Oferta (w oryginale) składana jest pod rygorem nieważności w formie elektronicznej lub w postaci elektronicznej opatrzonej kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym. Ofertę należy sporządzić na formularzu, stanowiącym Załącznik nr 1a/b do nin. SWZ.2. Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu (w oryginale) w zakresie wskazanym w Rozdziale VIII pkt 2c i 2d SWZ - Załącznik nr 2a/b do SWZ. Oświadczenie to stanowi dowód potwierdzający spełnianie warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert, tymczasowo zastępujący wymagane podmiotowe środki dowodowe, wskazane w Rozdziale X pkt II do SWZ. Oświadczenie, o którym mowa powyżej, składa (wraz z ofertą) oddzielnie:
- każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. W takim przypadku oświadczenie potwierdza brak podstaw wykluczenia Wykonawcy oraz spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim każdy z Wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu,
- podmiot udostępniający zasoby, na którego potencjał powołuje się Wykonawca celem potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu. W takim przypadku oświadczenie potwierdza brak podstaw wykluczenia wykonawcy oraz spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim podmiot udostępnia swoje zasoby Wykonawcy.
3. Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu (w oryginale) – na Załączniku nr 3a/b w zakresie wskazanym w Rozdziale X SWZ. Oświadczenie to stanowi dowód potwierdzający brak podstaw wykluczenia w postępowaniu na dzień składania ofert, tymczasowo zastępujący wymagane podmiotowe środki dowodowe, w Rozdziale X pkt II do SWZ. Oświadczenie, o którym mowa powyżej wraz z ofertą składa oddzielnie:
- każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. W takim przypadku oświadczenie potwierdza brak podstaw wykluczenia Wykonawcy oraz spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim każdy z Wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu,
- podmiot udostępniający zasoby, na którego potencjał powołuje się Wykonawca celem potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu. W takim przypadku oświadczenie potwierdza brak podstaw wykluczenia Wykonawcy oraz spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim podmiot udostępnia swoje zasoby Wykonawcy.
4. Upoważnienie (pełnomocnictwo) lub inny dokument, potwierdzający umocowanie do reprezentowania Wykonawcy (podpisania oferty), o ile nie wynika ono z dokumentów rejestrowych Wykonawcy. Powyższy zapis stosuje się odpowiednio do osoby działającej w imieniu Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia oraz do osoby działającej w imieniu podmiotu udostępniającego zasoby Wykonawcy.
5. Pełnomocnictwo (w oryginale) do reprezentowania Wykonawców ubiegających się wspólnie (konsorcja, s. c) o przedmiotowe zamówienie, określające zakres udzielonego pełnomocnictwa (pełnomocnik winien być powołany przez wszystkich Wyk ubiegających się wspólnie o zam).
6. Zobowiązanie podm udostępniającego zasoby (w oryginale) (lub inny środek dowodowy) potwierdzający, że stosunek łączący Wyk z podm udostępniającymi zasoby gwarantuje rzeczywisty dostęp do tych zasobów oraz określa w szczególności: zakres zasobów podmiotu udostępniającego zasoby przy wykonywaniu zamówienia, czy i w jakim zakresie podmiot udostępniający zasoby, na zdolnościach którego Wyk polega w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dot kwalif zaw, wykształcenia lub dośw, zrealizuje usługi, których wskazane zdolności dotyczą – według wzoru stanowiącego zał nr 4a/b do SWZ
7. Ośw (w oryginale), z którego wynika, które usł wykonają poszczególni Wykonawcy, w przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zam.
Wyk wspólnie ubiegający się o udzielenie zam mogą polegać na zdolnościach tych z Wykonawców, którzy wykonają usługi, do realizacji których te zdolności są wymagane. Zam dopuszcza złożenie tego ośw na formularzu ofertowym.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielnie zamówienia publicznego. W takim przypadku Wykonawcy występujący wspólnie są zobowiązani do ustanowienia pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania ich w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie przedmiotowego zamówienia publicznego. Wszelka korespondencja będzie prowadzona przez Zamawiającego wyłącznie z pełnomocnikiem.2. Warunek dotyczący uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o którym mowa w art. 112 ust. 2 pkt 2 ustawy pzp, zostanie spełniony, jeżeli co najmniej jeden z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia posiada uprawnienia do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej i zrealizuje usługi, do których realizacji te uprawnienia są wymagane.
3. W odniesieniu do warunków dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia Wykonawcy wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia mogą polegać na zdolnościach tych z Wykonawców, którzy wykonują usługi, do realizacji których te zdolności są wymagane.
4. W przypadku, o którym mowa w pkt 2 i 3, Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia dołączają odpowiednio do oferty oświadczenie z którego wynika, które usługi wykonują poszczególni Wykonawcy. Zamawiający dopuszcza złożenie tego oświadczenia na formularzu ofertowym.