BZP: „Dzierżawa pomieszczeń kuchennych i wyposażenia oraz przygotowywanie, wydawanie i dostarczanie posiłków uczniom i dzieciom Zespołu Szkół Nr 1 im. H. Sienkiewicza w Białym Borze, ul. Dworcowa 19”
09.12.2024
2024/BZP 00642171/01
ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1 IM. HENRYKA SIENKIEWICZA W BIAŁYM BORZE
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
„Dzierżawa pomieszczeń kuchennych i wyposażenia oraz przygotowywanie, wydawanie i dostarczanie posiłków uczniom i dzieciom Zespołu Szkół Nr 1 im. H. Sienkiewicza w Białym Borze, ul. Dworcowa 19”
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1 IM. HENRYKA SIENKIEWICZA W BIAŁYM BORZE
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 331348920
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Dworcowa 19
1.5.2.) Miejscowość: Biały Bór
1.5.3.) Kod pocztowy: 78-425
1.5.4.) Województwo: zachodniopomorskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL427 - Szczecinecko-pyrzycki
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: szkola@zs1bb.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://zs1bb.edupage.org/
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
„Dzierżawa pomieszczeń kuchennych i wyposażenia oraz przygotowywanie, wydawanie i dostarczanie posiłków uczniom i dzieciom Zespołu Szkół Nr 1 im. H. Sienkiewicza w Białym Borze, ul. Dworcowa 19”
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-afbd92a7-ef41-4f25-96fa-356a3fde2152
2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00642171
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2024-12-09
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00639272/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.1 „Dzierżawa pomieszczeń kuchennych i wyposażenia oraz przygotowywanie, wydawanie i dostarczanie posiłków uczniom i dzieciom Zespołu Szkół Nr 1 im. Henryka Sienkiewicza w Białym Borze, ul. Dworcowa 19”
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-afbd92a7-ef41-4f25-96fa-356a3fde21523.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego komunikacja między
zamawiającym a wykonawcami odbywa się przy użyciu Platformy e-Zamówienia, która jest dostępna pod adresem https://ezamowienia.gov.pl. W szczególnie uzasadnionych przypadkach uniemożliwiających komunikację wykonawcy i zamawiającego za pośrednictwem Platformy e-Zamówienia zamawiający dopuszcza komunikację za pomocą poczty elektronicznej
na adres e-mail szkola@zs1bb.pl (nie dotyczy składania ofert).
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Komunikacja, w tym składanie ofert, wymiana informacji oraz przekazywanie dokumentów lub oświadczeń między zamawiającym a wykonawcą odbywa się przy użyciu Platformy e-Zamówienia dostępnej pod adresem https://ezamowienia.gov.pl. Korzystanie z Platformy e-Zamówienia jest bezpłatne. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu zobowiązany jest posiadać konto podmiotu Wykonawca na Platformie e
Zamówienia. Informacje na temat zakładania konta oraz zasady i warunki korzystania z Platformy e-Zamówienia zawiera Regulamin Platformy e-Zamówienia oraz zakładka Centrum Pomocy. Minimalne wymagania techniczne dotyczące sprzętu używanego w celu korzystania z usług Platformy e-Zamówienia oraz informacje dotyczące specyfikacji połączenia określa Regulamin Platformy e Zamówienia. W przypadku problemów technicznych i awarii związanych z funkcjonowaniem Platformy e-Zamówienia użytkownicy mogą skorzystać ze wsparcia technicznego pod numerem telefonu (22) 458 77 99 lub drogą elektroniczną poprzez formularz
udostępniony na stronie https://ezamowienia.gov.pl w zakładce Zgłoś problem. Przeglądanie i pobieranie publicznej treści dokumentacji postępowania nie wymaga posiadania konta na Platformie e-Zamówienia ani logowania. Komunikacja w postępowaniu, z wyłączeniem składania ofert, odbywa się drogą elektroniczną za pośrednictwem Formularzy do komunikacji dostępnych w zakładce Formularze. Możliwość korzystania z Formularzy do komunikacji w pełnym zakresie wymaga posiadania
konta Wykonawcy oraz zalogowania się. Do korzystania z Formularzy do komunikacji służących do zadawania pytań dotyczących treści SWZ wystarczające jest posiadanie tzw. konta uproszczonego. Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem Formularzy do komunikacji wynosi 150 MB (wielkość ta dotyczy plików przesyłanych jako załączniki do jednego formularza). Pełna informacja o wymaganiach technicznych i organizacyjnych dot. korespondencji elektronicznej zawarta została w
sekcji X SWZ
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Obowiązek informacyjny określono w sekcji XXIV SWZ
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): Obowiązek informacyjny określono w sekcji XXIV SWZ
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: ZS1.1.1.2024
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest dzierżawa pomieszczeń kuchennych i wyposażenia oraz przygotowywanie, wydawanie i dostarczanie posiłków uczniom i dzieciom Zespołu Szkół Nr 1 im. Henryka Sienkiewicza w Białym Borze, ul. Dworcowa 19 obejmujący:
a) dzierżawę kuchni szkolnej wraz z pomieszczeniami pomocniczymi oraz
urządzeniami i wyposażeniem,
b) przygotowywanie, wydawanie i dostarczanie posiłków uczniom i dzieciom Zespołu Szkół Nr 1 im. Henryka Sienkiewicza w Białym Borze, ul. Dworcowa 19.
2. Na podstawie umowy Zamawiający oddaje w najem kuchnię szkolną wraz z pomieszczeniami pomocniczymi (zwaną dalej kuchnią), o łącznej powierzchni 412,50 m2 zlokalizowaną w Zespole Szkół Nr 1 im. Henryka Sienkiewicza w Białym Borze przy ul. Dworcowej 19.
3. Zamawiający oświadcza, że w skład kuchni wchodzą: - kuchnia, magazyny produktów suchych, obieralnia, piwnice.
4. Do pomieszczeń kuchennych doprowadzone są media (woda i prąd).
5. W kuchni znajduje się wyposażenie, wymienione w Opisie Przedmiotu Zamówienia (OPZ), stanowiącym załącznik nr 6 do SWZ.
6. Wykonawca w ramach dzierżawy kuchni zobowiązuje się do przygotowywania, wydawania i dostarczania posiłków, na następujących zasadach:
6.1. Codzienne, od poniedziałku do piątku, przygotowywanie i wydawanie obiadów uczniom Zespołu Szkół Nr 1 im. Henryka Sienkiewicza w Białym Borze przy ul. Dworcowej 19, na stołówce szkolnej, w godzinach od 11:20 do 14:30 w okresie od 1 stycznia 2025 r. do 31 grudnia 2026 r., z wyłączeniem ferii zimowych i letnich oraz dni wolnych od nauki;
6.2. Codzienne od poniedziałku do piątku, przygotowywanie i dostarczanie do godziny 11:00 obiadów do Szkoły Podstawowej w Sępolnie Wielkim, w okresie od 1 stycznia 2025 r. do 31 grudnia 2026 r., z wyłączeniem ferii zimowych i letnich oraz dni wolnych od nauki;
6.3. Codzienne od poniedziałku do piątku, przygotowywanie i dostarczanie do godziny 9:30 obiadów do Szkoły Podstawowej im. Juliana Tuwima w Drzonowie, Drzonowo 48A, w okresie od 1 stycznia 2025 r. do 31 grudnia 2026 r., z wyłączeniem ferii zimowych i letnich oraz dni wolnych od nauki;
6.4. Codzienne, od poniedziałku do piątku, przygotowywanie i wydawanie dla dzieci przedszkola znajdującego się w budynku Zespołu Szkół Nr 1 w Białym Borze przy ul. Dworcowej 19, na stołówce szkolnej, śniadań w godzinach od 8:30 do 9:00, obiadów w godzinach od 11:00 do 12:00 oraz podwieczorków o godzinie 13:30, w okresie od 1 stycznia 2025 r. do 31 sierpnia 2025 r., z wyłączeniem dni ustawowo wolnych oraz miesięcznej przerwy w pracy przedszkola w okresie od 1 do 31 lipca 2025 r.;
6.5. Codzienne, od poniedziałku do piątku, przygotowywanie i dostarczenie dla dzieci przedszkola znajdującego się w budynku Domu Rekolekcyjnego Parafii Greckokatolickiej przy ul. Topolowej 20 w Białym Borze, śniadań w godzinach od 8:30 do 9:00, obiadów w godzinach od 11:00 do 12:00 oraz podwieczorków o godzinie 13:30, w okresie od 1 stycznia 2025 r. do 30 czerwca 2025 r., z wyłączeniem dni ustawowo wolnych;
6.6. Codzienne, od poniedziałku do piątku, przygotowywanie i wydawanie dla dzieci dwóch grup przedszkolnych (6-latki), znajdujących się w budynku Zespołu Szkół Nr 1 w Białym Borze przy ul. Dworcowej 19,na stołówce szkolnej, śniadań w godzinach od 8:30 do 9:00, obiadów w godzinach od 11:00 do 12:00 oraz podwieczorków o godzinie 13:30, w okresie od 1 września 2025 r. do 31 grudnia 2026 r., z wyłączeniem dni ustawowo wolnych oraz miesięcznej przerwy w pracy przedszkola w okresie od 1.07.2026 r. do 31.07.2026 r.
7. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, zawiera załącznik nr 6 do SWZ.
8. Wszystkie posiłki muszą być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, tj. m. in. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154). Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe Instytutu Żywności i Żywienia dla odpowiedniej grupy wiekowej (gramatura i kaloryczność odpowiednia dla dzieci i młodzieży w wieku od 3 do 16 lat), zgodnie z przepisami dotyczącymi produkcji żywności.
9. Zamawiający zastrzega, że wskazana w Opisie Przedmiotu Zamówienia (zał. nr 6 do SWZ) ilość dzieci dla których w okresie realizacji zamówienia należy przygotować posiłki może ulec zmianie.
10. Zakres usług wyniesie min. 80% zakresu usług określonego w Opisie Przedmiotu Zamówienia, stanowiącym załącznik nr 6 do SWZ.
11. Realizacja usług w ilości nie powodującej osiągnięcia wynagrodzenia za cały przedmiot zamówienia nie uprawnia Wykonawcy do żądania zamówień polegających na powtórzeniu podobnych usług, a także roszczeń o wypłacenie w całości wynagrodzenia za przedmiot zamówienia. Zamawiający zapłaci Wykonawcy wynagrodzenie jedynie za rzeczywiście wykonane usługi.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55523100-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
70220000-9 - Usługi wynajmu lub leasingu nieruchomości innych niż mieszkalne
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
1. Zamawiający przewiduje możliwość skorzystania z prawa opcji w okresie obowiązywania Umowy.2. Skorzystanie z prawa opcji stanowi jednostronne uprawnienie Zamawiającego, dlatego też Wykonawcy nie przysługuje żadne roszczenie z tytułu niezłożenia przez Zamawiającego zamówień objętych prawem opcji lub złożenie zamówień w ramach prawa opcji w zakresie mniejszym, aniżeli objęte maksymalną wartością prawa opcji.
3. Warunkiem uruchomienia prawa opcji w okresie obowiązywania Umowy jest wykorzystanie pełnej wartości zamówienia podstawowego.
4. Zamawiający dopuszcza możliwość uruchomienia prawa opcji w zakresie ilości poszczególnych posiłków z Formularza Ofertowego o łącznej wartości nieprzekraczającej wartości 40% zamówienia podstawowego.
5. Rozliczenia w ramach prawa opcji będą odbywały się po cenach jednostkowych zawartych w Formularzu Ofertowym Wykonawcy stanowiącym załącznik nr 2 do umowy. Zasady dotyczące realizacji zamówienia objętego prawem opcji będą takie same jak te, które obowiązują przy realizacji zamówienia podstawowego.
6. Uruchomienie prawa opcji nastąpi poprzez złożenie przez Zamawiającego jednostronnego oświadczenia woli pocztą elektroniczną.
7. Możliwe jest wielokrotne uruchamianie przez Zamawiającego prawa opcji w okresie wskazanym w ust. 1 w zależności od bieżących potrzeb oraz zabezpieczenia środków finansowych w budżecie Zamawiającego do wysokości maksymalnej wartości prawa opcji. W związku z tym oświadczenie woli o którym mowa w pkt. 6 będzie zawierało również wartość brutto uruchamianego prawa opcji.
8. Realizacja zamówienia w ramach prawa opcji nastąpi w terminie nie dłuższym niż do terminu zakończenia niniejszej umowy tj. do dnia 31.12.2026 r.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-01 do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: wysokość miesięcznego czynszu dzierżawy kuchni szkolnej wraz z pomieszczeniami pomocniczymi oraz urządzeniami i wyposażeniem
4.3.6.) Waga: 20
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: termin płatności
4.3.6.) Waga: 20
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 7
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
Warunek zostanie spełniony jeżeli Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wykonał lub wykonuje należycie co najmniej jedną usługę polegającą na przygotowywaniu i wydawaniu posiłków do szkół lub przedszkoli.5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 1. Oświadczenie wykonawcy o aktualności informacji zawartych w oświadczeniu o braku podstaw wykluczenia z postępowania w zakresie wskazanym przez zamawiającego dołączonym przez wykonawcę do oferty.
2. Odpis lub informacja z Krajowego Rejestru Sądowego lub z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, w zakresie art. 109 ust. 1 pkt 4 ustawy, sporządzonych nie wcześniej niż 3 miesiące przed jej złożeniem, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: wykaz usług wykonanych, stanowiącego Załącznik nr 4 do SWZ, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na których rzecz usługi zostały wykonane lub są wykonywane. Do wykazu należy dołączyć dowody określające, czy te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa są referencje, bądź inne dokumenty sporządzone przez podmiot, na rzecz którego usługi zostały wykonane, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych – są wykonywane, a jeżeli Wykonawca, z przyczyn niezależnych od niego, nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie Wykonawcy. W przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wystawione w okresie ostatnich 3 miesięcy.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Tak
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
Zamawiający przewiduje możliwość zmiany zawartej umowy w stosunku do treści wybranej oferty w zakresie uregulowanym w § 18 wzoru umowy.7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Tak
7.6.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:
w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy