BZP: Przygotowanie i dostawa całodziennego wyżywienia dla pacjentów oddziałów szpitalnych i zakładu pielęgnacyjno-opiekuńczego w GoldMedica Sp. z o. o. w Gołdapi - powtórzone.
15.04.2025
2025/BZP 00191244/01
GOLDMEDICA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Przygotowanie i dostawa całodziennego wyżywienia dla pacjentów oddziałów szpitalnych i zakładu pielęgnacyjno-opiekuńczego w GoldMedica Sp. z o. o. w Gołdapi - powtórzone.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: GOLDMEDICA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
1.3.) Oddział zamawiającego: GoldMedica sp. z o.o.
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 790243995
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Słoneczna 7
1.5.2.) Miejscowość: Gołdap
1.5.3.) Kod pocztowy: 19-500
1.5.4.) Województwo: warmińsko-mazurskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL623 - Ełcki
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat@goldmedica.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.goldmedica.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - osoba prawna, o której mowa w art. 4 pkt 3 ustawy (podmiot prawa publicznego)
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Przygotowanie i dostawa całodziennego wyżywienia dla pacjentów oddziałów szpitalnych i zakładu pielęgnacyjno-opiekuńczego w GoldMedica Sp. z o. o. w Gołdapi - powtórzone.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-25926fdb-f5b8-40a5-8643-e10fbd9d6545
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00191244
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-04-15
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-25926fdb-f5b8-40a5-8643-e10fbd9d65453.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://goldmedica.pl
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: podpis elektroniczny, podpis zaufany, podpis osobisty
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: ZP 4/2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest realizacja usługi żywienia pacjentów, przygotowywanie i dostarczanie codziennie przez
okres trwania umowy całodziennego wyżywienia dla pacjentów hospitalizowanych w oddziałach szpitalnych i zakładzie
pielęgnacyjno - opiekuńczym w GoldMedica Sp. z o.o. w Gołdapi. Zamawiający nie podzielił zamówienia na części.
Wykonawca może złożyć tylko jedną ofertę na całość zamówienia.
2. Wykonawca jest zobowiązany zapewnić ciągłość realizacji usługi przez cały okres trwania umowy. Minimalna wartość całodziennego tzw. wsadu do kotła 14 zł.
3. Wykonawca zobowiązuje się do realizacji usługi żywienia pacjentów w stanach gotowości obronnej państwa - w czasie
kryzysu i czasie wojny.
4. Całodzienne wyżywienie należy przygotować dla około 70 pacjentów dziennie, tj. ok. 25550 całodziennych racji
pokarmowych w okresie trwania umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zgłaszania mniejszej lub większej liczby
dziennych racji pokarmowych, wynikających z liczby aktualnie hospitalizowanych pacjentów, nie więcej niż 94 pacjentów.
Wykonawca zobowiązuje się do elastycznego reagowania na zapotrzebowanie Zamawiającego. W okresie trwania umowy
nie będą przysługiwać Wykonawcy z tego tytułu żadne roszczenia wobec Zamawiającego.
5. Całodzienne racje pokarmowe rozłożone są na 4 posiłki (śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja), a dla diet
wysokoenergetycznych oraz z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów na 6 posiłków (śniadanie, II śniadanie,
obiad, podwieczorek, kolacja, II kolacja) uwzględniając podstawowe składniki i produkty spożywcze o wysokiej jakości
stosowane w żywieniu dietetycznym.
6. Posiłki powinny zapewniać pokrycie zapotrzebowania na energię z uwzględnieniem podziału:
- śniadanie 30%
- obiad 35 %
- podwieczorek 10 %
- kolacja 25 %
Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych – dieta podstawowa:
- energia 2360 kcal
- białko 10-20 % energii
- tłuszcze ogółem 20-35 % energii
- węglowodany 45-65 % energii.
W skład posiłków muszą wchodzić warzywa i owoce wzbogacające dietę w witaminy, błonnik i sole mineralne.
7. Zestaw potraw wchodzących w skład śniadania, obiadu, kolacji, o określonej wielkości porcji, przygotowywany zgodnie z
Ogłoszenie nr 2025/BZP 00138337/01 z dnia 2025-03-10
2025-03-10 Biuletyn Zamówień Publicznych Ogłoszenie o zamówieniu - Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy - Usługi
zasadami wskazanej diety. Ponadto posiłek powinien spełniać określone w zamówieniu szczegółowe wymagania
zamawiającego np. posiłek rozdrobniony, zmiksowany.
8. Posiłki podstawowe (śniadanie, obiad, kolacja) powinny zawierać produkty będące źródłem pełnowartościowego białka z
uwzględnieniem mleka i jego przetworów (śniadanie – zupa mleczna, kawa zbożowa z mlekiem), mięso i jego przetwory,
jaja, ryby. Węglowodany złożone (głównie pochodzące z przetworów zbożowych oraz do każdego posiłku -śniadanie/ obiad/
kolacja), powinien być zapewniony dodatek warzyw i owoców (asortyment różnorodny). Dostarczane posiłki muszą być
świeże z bieżącej produkcji. Nie dopuszcza się żywności modyfikowanej genetycznie, gotowych potraw garmażeryjnych
mrożonych, zup w proszku, jajek w proszku, puree ziemniaczanego na bazie suszu. Zamawiający wymaga planowania
codziennie zupy mlecznej do śniadania /poza dietą cukrzycową/. Zamawiający dopuszcza planowanie dań półmięsnych typu
risotto, kaszotto, spaghetti. Zamawiający nie dopuszcza planowania margaryny miękkiej kubkowej, oraz nie dopuszcza
planowania gotowych produktów typu pierogi, knedle.
9. Zawartość wywaru/mleka w zupie obiadowej i mlecznej nie może wynosić więcej niż 60% jej objętości.
10. Diety podstawowe stanowią około 45% ogólnej liczby dziennych racji pokarmowych, dieta cukrzycowa około 25%, dieta
dla dziecka do lat 3 około 10%, dieta dla dziecka starszego około10% oraz diety specjalne zlecone indywidualnie zgodnie z
zleceniem lekarskim około 10%.
11. Wykonawca będzie przygotowywać posiłki tradycyjne w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy na zlecenie
Zamawiającego.
12. Sporządzone posiłki muszą odpowiadać wszelkim rygorom recepturowym, smakowym, estetycznym i odżywczym przy
szczególnym zachowaniu norm dziennych racji pokarmowych opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w
Warszawie.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: Czas realizacji reklamacji – dostawy posiłku od momentu zgłoszenia reklamacji
4.3.6.) Waga: 20
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: Wysokość wartości całodziennego tzw. wsadu do kotła
4.3.6.) Waga: 10
Kryterium 4
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: Jakość jadłospisu
4.3.6.) Waga: 10
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 1
Art. 109 ust. 1 pkt 2 lit a
Art. 109 ust. 1 pkt 3
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 6
Art. 109 ust. 1 pkt 7
Art. 109 ust. 1 pkt 8
Art. 109 ust. 1 pkt 9
Art. 109 ust. 1 pkt 10
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
1. Uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów.W zakresie powyższego warunku wymagane jest posiadanie uprawnień do wykonywania określonej działalności lub
czynności tj. posiadanie decyzji/opinii lub innego dokumentu właściwego miejscowo organu Państwowej Inspekcji
Sanitarnej.
2. Zdolności technicznej lub zawodowej. W zakresie powyższego warunku wymagane jest dysponowanie odpowiednim
potencjałem technicznym do wykonywania zamówienia tj. dysponowanie min. jednym pojazdem przystosowanym do
realizacji przedmiotu zamówienia - transportu posiłków.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Zamawiający wymaga złożenia decyzji/opinii lub innego dokumentu właściwego miejscowo organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
z którego wynika, że Wykonawca znajduje się pod nadzorem sanitarnym i spełnia wymagania higieniczne i zdrowotne konieczne do
zapewnienia bezpieczeństwa procesu przygotowania posiłków oraz realizuje program i procedury z zakresu bezpieczeństwa
żywności zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa potwierdzający posiadanie uprawnień określonych w rozdz.
VII pkt 2 SWZ.
2. Zamawiający wymaga złożenia wykazu środków transportu wykorzystywanych do realizacji przedmiotu zamówienia. Wykaz
powinien zawierać rodzaj pojazdu, markę pojazdu, rok produkcji, wraz ze stosownym oświadczeniem o ważnym badaniu
technicznym i ubezpieczeniu OC potwierdzający posiadanie zdolności określonych w rozdz. VII pkt 4 SWZ.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Tak
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Zamawiający działając w oparciu o art. 455 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych określa następująceokoliczności,które mogą powodować konieczność wprowadzenia zmian w treści zawartej umowy w stosunku do treści
złożonej oferty:
1) Zmiana osób odpowiedzialnych za nadzór nad realizacją przedmiotu umowy,
2) Wystąpienie oczywistych omyłek pisarskich i rachunkowych w treści umowy,
3) Zmiana terminu obowiązywania umowy w przypadku niewykorzystania jej wartości lub ilości przedmiotu zamówienia,
4) Wystąpienie okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy,
5) Łącznawartośćzmianjestmniejszaniż10% wartości pierwotnej umowy, jeśli zostały spełnione łącznie następujące warunki:
a) konieczność zmiany umowy spowodowana jest okolicznościami, których zamawiający, działając z należytą starannością,
nie mógł przewidzieć,
b) wartośćzmianynieprzekracza50% wartości zamówienia określonej pierwotnie w umowie
Ogłoszenie nr 2025/BZP 00138337/01 z dnia 2025-03-10
2025-03-10 Biuletyn Zamówień Publicznych Ogłoszenie o zamówieniu - Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy - Usługi
2. Zmiana umowy poprzez zmianę wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy, w przypadku zmiany (zwiększenie lub
obniżenie) stawki podatku od towarów i usług. Wynagrodzenie wykonawcy w odniesieniu do niezrealizowanej części
zamówienia zmienia się stosownie do ceny brutto wynikającej z nowej stawki począwszy od dnia wejścia w życie przepisów
wprowadzających zmianę.
3. Zmiany, o których mowa w ust. 1dopuszczone będą wyłącznie pod warunkiem złożenia wniosku i jego akceptacji przez
Strony.
4. W przypadku niewykorzystania ilości lub wartości przedmiotu zamówienia objętych niniejszą umową w okresie jej
obowiązywania, dopuszcza się zmianę terminu obowiązywania umowy, ale nie dłużej niż o 6 miesięcy. Zmiana terminu
wymagać będzie aneksudo umowy.
5. Nie stanowi zmiany umowy w rozumieniu art.455 ustawy Prawo zamówień publicznych:
1) zmiana danych związanych z obsługą administracyjno-organizacyjną umowy (np. zmiana nr rachunku bankowego);
2) zmiany danych teleadresowych
6. W przypadku gdy w trakcie obowiązywania niniejszej umowy dojdzie do zmiany:
1) Wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę albo wysokości minimalnej stawki godzinowej, ustalonych na podstawie
przepisów ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę,(Dz.U.2024.1773)
2) Zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub wysokości stawki składki na
ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne,
3) Zasad gromadzenia i wysokości wpłat do pracowniczych planówkapitałowych, o których mowa w ustawie z dnia 4
października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych.
4) Stawki podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego
- wysokość należnego wynagrodzenia wykonawcy może ulec odpowiedniej zmianie, jeśli zmiany te
będą miały wpływ na koszt wykonania przedmiotu zamówienia.
7. Zmiana wysokości wynagrodzenia obowiązywać będzie od dnia wejścia w życie zmian o których mowa w ust. 6 1) – 4).
8. Warunkiem odpowiedniej zmiany wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy, w przypadkach wskazanych w ust. 6,
jest pisemne zgłoszenie przez Stronę żądania zmiany tej wysokości, w którym Wykonawca wykaże bezpośredni wpływ tych
zmian na koszty wykonania przedmiotu umowy, a Zamawiający uzna ten wniosek za zasadny. Zmiana przepisów nie będzie
powodować automatycznej zmiany kwoty wynagrodzenia należnego Wykonawcy i dotyczyć będzie ilości osób
zadeklarowanych przez Wykonawcę do wyłącznej realizacji